Internationalisering havo

In de week van 31 maart is het zover en ontmoeten onze havo4-leerlingen wederom hun twins, maar deze keer zijn ze te gast in het buitenland. In totaal worden de leerlingen door zeven verschillende vliegtuigen naar hun bestemming gebracht.

Deze bestemmingen liggen in vijf verschillende Europese landen. Mottola en Noto in Italië, Bilbao in Baskenland, El Molar in Spanje, Nyiregyhaza in Hongarije, Brno in Tsjechië en Nantes in Frankrijk.

Er wordt al weer druk met elkaar gecommuniceerd en iedere leerling is momenteel zijn hersens aan het pijnigen welke souvenirs er meegenomen moeten worden en of alles wel in de koffers past als er maar 15kg mee mag!

Op de verschillende scholen zal er naast het werken aan een project ook tijd vrij gemaakt worden voor diverse culturele activiteiten, sportactiviteiten en het leren en het “voelen” van de andere culturen. De week wordt zoals gewoonlijk afgesloten met een Farewell buffet, waarin de culinaire hoogstandjes van de ouders en leerlingen uit de verschillende landen letterlijk “geproefd” kunnen worden!!

2019 bericht uit ...

El Molar

Zaterdag 30 maart

Zaterdag zijn we met het vliegtuig naar Spanje vertrokken. Bij aankomst stonden alle twins al te wachten. Na het begroeten van mijn twin hoorde ik dat we naar het winkelcentrum zouden gaan samen met Kim en haar twin.
Het winkelcentrum was gigantisch en ik denk dat we maar een klein deel ervan hebben gezien. Later kwamen we ook nog andere mensen tegen die we kennen. Er waren heel veel winkels en ook winkels met merch van anime en video games, nu vind ik het wel een beetje jammer dat ik niet zo veel geld mee heb genomen haha.
Na 4 uur!!!!!! in het winkelcentrum geweest te zijn gingen we naar huis. Mijn twin liet me mijn kamer zien, die helemaal boven in het huis is, en daarna kreeg ik een moment om uit te pakken en wat te rusten. Later kwam mijn twin met twee van haar vrienden en het was super gezellig. Toen gingen we eten en het eten was ook heel lekker. Na het eten hebben nog even anime zitten kijken en toen gingen we maar naar bed omdat het al half één 's nachts was.
Groetjes,Rachelle

Pff, een hele vermoeiende eerste vliegreis achter de rug. We komen aan en pakken onze bagage. Het is hier bloedheet. Oh, daar staat ze al te wachten. Gewoon een makkelijke knuffel. Ze stelt me voor aan haar ouders. Wow, meteen 2 zoenen! Zelfs haar vader. Ik ben een beetje 'overwhelmed'. Hij pakt mijn koffer over en neemt hem mee naar de auto.
Oh, we zeggen de rest gedag en gaan naar huis. Tenminste dat dacht ik. "Have you already eaten?" hoor ik naast me terwijl ik druk om me heen kijk. "Uhmm yes, a sandwich in the plane."
Ze vertelt me dat we vanavond pas om 21.00 gaan eten. Dus daar gingen we in de supervette oranje Nissan op naar een restaurantje. Ik kon van alles kiezen: vis, vlees, groente en zelfs nog een toetje na. Maar het is toch gewoon lunch?! Ik nam samen met mijn twin Nerea een mini hamburger. Mini? Hij is net zo groot als een gewone hamburger in Nederland. En ze hebben van alles besteld zo te zien. Er staan zes borden op tafel. Helemaal vol. Ik moet proeven van alles. Nou ben ik niet zo heel moeilijk met eten maar dit was wel heel veel. Ik leg mijn mobiel aan de kant en begin met eten. Halverwege mijn 'mini' hamburger zie ik opeens een scherm hangen met een voetbalwedstrijd erop. Haar moeder verteld me dat het normaal is dat Spanjaarden tv kijken en super hard praten. Maar ook kijken ze allemaal op hun mobieltjes. Oké, dat is voor mij een beetje apart.
We rijden naar huis en de heimwee speelt op. Wat zouden ze thuis aan het doen zijn. Oké, ik kijk naar buiten en luister rustig naar de radio. Wat is het hier eigenlijk anders. En mooi! Overal bergen om ons heen.
Er wordt verteld wat we gaan doen in het weekend maar ik ben er niet helemaal bij. Ik moet nog even wennen. Mijn koffer wordt naar de kamer gedragen. Ik leg hem rustig neer en fris me even op. "Vamos, Nina!" wordt er vanaf beneden geroepen. Gaan we nu alweer? Ik dacht dat ik gewoon rustig kon bijkomen de rest van de dag.
We rijden naar Parque Europe. Het is een park vlakbij Madrid waar allerlei monumenten zijn nagemaakt in het klein. Het is megadruk!
We gaan weer naar huis waar ik eindelijk even rustig kan zitten. Mijn voeten doen pijn en mijn gevoelens en emoties rijden 120 km/u op die eenbaansweg in mijn hoofd. Ik mis thuis. Papa, mama, Mark en Ayla (de hond). Haar moeder maakt mijn bed klaar en verteld me dat we 21.30 gaan eten. Ik ga op bed liggen. En watervallen stromen over mijn wangen. Hoe houd ik dit een week lang vol? Denk ik bij mezelf. Ik bel met papa en mama en dat geeft me eventjes rust. Ik kijk een filmpje op youtube. En fris me eventjes op.
We gaan weer naar het restaurant. We komen binnen en ik wordt meteen voorgesteld. Ohja, twee zoenen.
Ik snap de menukaart niet terwijl ze zo hun best doen om het uit te leggen. Ze bestellen van alles. Het voorgerecht is croquettes. Dat ken ik. Kroketten. Oké, dit durf ik wel te eten. Ik pak er twee van en eet die rustig op met een stuk brood. Er komen veel verschillende borden op tafel. Een salade, twee borden met vlees en nog meer brood. Heel veel vlees. Het lijkt op biefstuk. Maar dan klein gesneden. Het sist nog zo mooi na op het bord. Ik eet wat maar het gaat echt niet meer.

Ik ben zo moe en heb eigenlijk helemaal geen honger. We rekenen af en lopen terug naar de auto.
Eenmaal aangekomen val ik bijna tandenpoetsend in slaap. Pyjama aan, tanden gepoetst en ik plof neer op het krakkemikkige bed. Ik app nog even met Reza, Tim en Loes en val dan moe en voldaan in slaap.
Groet Nina

Oke, oke, oke. We zijn gevraagd om een stukje te schrijven over internationalisering. Als je een tragisch verhaal verwacht, dan ben je op de verkeerde plek. Wat ik de eerste dag heb meegemaakt was namelijk geweldig.
De dag dat we in Spanje aankwamen, was gelijk de eerste dag dat ik begon met vloggen. Het vloggen is voor mezelf, om mee even af te leiden van de spanningen en om de lol die we hebben (als je dat lol kunt noemen) vast te leggen op camera. Het is eigenlijk video's vol geklooi.
Het was de eerste keer dat ik met het vliegtuig ging. Ik was dus nieuw met opstijgen, dalen en de douane. De douane was het meest erge wat ik die dag heb meegemaakt, want uitgerekend ik werd weer apart gehouden omdat ik nieuw was. En nee, ik smokkelde geen drugs mee want het was mijn Nintendo ds die nog in mijn rugzak zat.
Opstijgen en dalen was ook iets nieuws. Ik had het nog nooit gedaan. Mijn oma zei dat het geweldig was, vooral het stijgen. Als mijn oma het geweldig vindt, dan ik vast ook.
In het vliegtuig zat ik naast Nina en zij had ook nog nooit gevlogen. Het was fijn om met iemand te vliegen die ook nog nooit had gevlogen. Uiteindelijk viel de vlucht heel erg mee en het leek alsof we een half uur gevlogen hadden, terwijl we in werkelijkheid 2 en een half uur gevlogen hadden.
En toen waren we in Spanje. Het is hier heel anders dan in Nederland. Ik had het gevoel alsof we in de woestijn waren beland. Mijn twin en zijn vader waren heel aardig en gastvrij en we kenden elkaar al een beetje dus het was niet zo heel ongemakkelijk. Het huis waar we verblijven is misschien wat aan de kleine kant, maar dat maakt het gezellig. Ik slaap samen met Nick op een kamer. We kregen ongeveer een uurtje om de spullen weg te zetten en daarna gingen we naar een groot winkelcentrum.
Het winkelcentrum was heel erg groot. Het leek wel een stad, maar dan in een gebouw.
Het gebouw bestond uit 2 verdiepingen en er waren meer dan vijftig winkels. We aten bij de maccie, gingen winkelen en uiteraard ook pokémon go doen. Het was er geweldig totdat we moe werden en Nick geld in een kinderapparaat ging doen.
Toen we weer terug waren was ik helemaal gesloopt. Ik had een leuke dag gehad en keek nog even de vlogs terug die ik had gemaakt. Het was echt een top dag.
Ik hoop dat de rest van de dagen net zo leuk worden.
Tim

Zondag 31 maart
Toen iedereen was ontwaakt uit haar slaap, gingen we naar een lokaal barretje om te ontbijten. Als ontbijt kreeg ik hier churros die ik moest doppen in een beker hete chocolade melk. Als je ooit een keer in Spanje bent moet je het zeker is proberen! Na het eten gingen we met de auto onderweg naar het hoogste punt van El Molar hier was een heel erg mooi uitzicht en we konden zelfs tot aan Madrid kijken. Het regende wel maar dat kon de pret niet drukken! Na te hebben genoten in de regen van het uitzicht zijn we onderweg gegaan naar een restaurant in een grot waar we een drankje hebben gedaan, er werd ons verteld dat de uitgezakte grot eerst bedoeld was als wijnkelder maar nu is opengesteld voor publiek, natuurlijk was het wel een beetje fris in de grot maar dit hadden ze opgelost met vuurkorven. Nadat we het drankje hadden gedaan gingen we eerst bij haar thuis nog wat eten en daarna gingen we onderweg naar een arcade gal waar we zo'n twee uur lang spelletjes hebben gespeeld, nadat ik voldoende punten verzameld had ging mijn prijs uitzoeken. Toen ik dit eenmaal gedaan had gingen we naar een naast gelegen dorpje en kreeg ik hier een tourtje.

Toen we rond 21.00 weer bij haar huis arriveerden gingen we avondeten vanavond staat er rijst, een gebakken ei en worstjes op het menu. De dag is voor bij gevlogen en ik ben vele mooie plekken en foto's rijker! En ik kijk uit naar de eerste school dag!
Groetjes, Kim

Wij zijn met twaalven met de auto naar de bergen gegaan. Alle ouders gingen ook mee. We hebben veel mooie foto’s gemaakt en genoten van het uitzicht. Hierna zijn we naar een uitkijk punt gegaan om te kijken naar het meer. We zouden gaan picknicken maar het was aan het regenen dus gingen we op het werk van de moeder van Miriam eten. Hierna zijn we naar de kerk gegaan boven op de berg. Ze vertelde een verhaal dat daar op de brug iemand zelfmoord heeft gepleegd. Hierna hebben we wat gedronken in een bakkerij. Verder zijn we thuis gebleven.
Lotte

Als avondeten zijn we in drie verschillende restaurants gaan eten. Ze vertelde pas nadat we het op hadden wat we hadden gegeten, het bleek dus varkensoor, krab en lam te zijn. Niet onze favorieten gerechten, maar het is hier onbeleefd om het eten te weigeren of te zeggen dat het vies is. We hebben dus veel nieuwe dingen gegeten. Ze eten hier heel veel namelijk 6 keer per dag en eten ‘s avonds om 22 uur of later, dus het is heel erg wennen.. Het is best een verschil met Nederland hier omdat ze veel meer en veel vaker eten en langere dagen maken, wel hebben ze daarvoor een lekkere siësta waar we dus ook gebruik van gaan maken!!
Luna

Maandag 1 april
Vandaag ben ik samen met Alejandro, Tim en Santiago naar hun school geweest. We kregen vier workshops:
Muziek: hier moesten we eerst do re mi zingen dit ging moeizaam maar het ging steeds beter vervolgens gingen we muziek maken door op tafel te slaan en te drummen.

Kunst: eerst zaten we in het verkeerde lokaal maar later zaten we in de juiste. We moesten een foto maken waarop we heel klein waren door middel van een illusie.
Biologie: hier moesten we plantjes en een boom planten. Bij het planten van de boom stopten we een lunchtrommel waarop staat niet openen voor 2039 in de grond.
Geschiedenis: hier kregen we de kenmerkende dingen van Spanje te horen. Ik kende er geen van. Daarna kregen we de geschiedenis van Spanje te horen.
Nick

De dag begon al goed want we waren te laat. Als kers op de taart werden we ook nog is aangekeken door iedereen en leken we wel een bezienswaardigheid. Wij zijn natuurlijk veel blonder dan de anderen. We gingen 4 workshops doen. Eentje daarvan was het planten van een boom. Het doel daarvan was dat wanneer we ooit terug komen die er nog zou staan. Daarna gingen we foto’s maken alleen de lerares was heel streng. Ze vond elke foto niet goed genoeg, maar nu hebben we in ieder geval wel geleerd om de perfecte foto’s te maken (1 april!).

Na school gingen we bij een Spaanse twin eten en kregen zo veel eten, dat Lotte bijna over haar nek ging. Maar we hebben geleerd dat we alles moeten proberen en geen nee moeten zeggen, dus vandaar dat Lotte zo eindigde.
Charlotte

Veel. Daar dacht ik aan toen mijn lerares mij de opdracht geef om een stukje te schrijven over het eten in Spanje. Het is natuurlijk onbeleefd om te weigeren, dus probeer ik de ruimte in mijn maag zoveel mogelijk te benutten. Typische Spaanse gerechten is wat ik voornamelijk heb gegeten, bijvoorbeeld paella, pulpo (octopus), torrija ( wentelteefjes) en wok de pollo (kip).

Ik probeer me zoveel mogelijk aan te passen om echt zoals hen te leven, niet zoals een toerist. Over het algemeen ben ik tevreden met het eten dat mij wordt geserveerd. Ook ben ik het lopen onderhand een beetje zat, ik pak toch liever de fiets. De laatste paar dagen ga ik me zeker vermaken en ik ga volop genieten van het lekkere en vele eten.
David

De school hier is wel kleiner dan onze school in Nederland. Eerst ging de directrice van de school een stukje voorlezen om de week te beginnen. Daarna werden we opgedeeld in 4 groepen. En gingen toen 4 verschillende workshops doen. De eerste workshop was biologie. Daar moesten we een vijg gaan planten met onze groep. De tweede workshop was geschiedenis. Daar kregen we dingen te horen over de geschiedenis van Spanje. Bijvoorbeeld over de verschillende delen van Spanje en wat daar de tradities zijn. De derde workshop was muziek. Daar konden we een instrument uitkiezen en gingen we liedjes spelen. Aan het einde gingen we ook nog Nederlandse en Spaanse liedjes zingen. Met onder andere Andre Hazes.

De laatste workshop was Fotografie. Daar gingen we optische illusies namaken. En we hebben een groepsfoto gemaakt waar het lijkt dat iedereen in een krat staat.
Martijn

Dinsdag 2 april
Het is 08:00 tijd om wakker te worden voor een dagje Madrid. Na een goed ontbijt en op school aangekomen staat de bus al klaar om weg te gaan. Na een rit door een geweldig landschap arriveren we in Madrid. We lopen een klein stukje. En daar staan onze gidsen klaar. De groep werd in tweeën gesplitst. Onze gids leidt ons naar plekken waar het zogenaamde 'Madrid street project' te zien zal zijn. Dit zijn kunstwerken op muren van gebouwen en de meeste hebben boodschappen. Je kan denken aan: gelijkheid, vertrouwen en natuur. Deze kunstwerken zijn meestal in opdracht van de gemeenteraad van Madrid aangebracht. Maar sommige zijn illegaal.

Toen de rondleiding was afgelopen liepen we naar Plaza de Mayor. Onderweg kwamen we langs het koninklijk paleis en de Almudena kathedraal. Toen we op het Plaza de Mayor aankwamen waren daar veel bedelaars en verkopers met irritante fluitjes. Na de pauze liepen we naar Sol en daar begon onze 2 uur vrije tijd. Ikzelf heb met een groepje een aantal souvenir shops bezocht. Het heeft wel jammer genoeg even geregend, maar dat kon de pret niet bederven. Helemaal niet toen we achter kamen dat er een Hema was in Madrid. Daar was een hoekje speciaal voor typisch Hollands snoep ingericht. Op Sol waren vele mensen in pakken van bekende figuren, zoals Mickey en Minnie Mouse of Winnie de Pooh. Op weg naar de bus kwamen we veel gebouwen tegen die een Renaissance/Barok soort stijl hadden.
Damiën

We gingen met de bus naar Madrid toe, super gezellig natuurlijk naar Madrid met de hele klas. In Madrid gingen we met een gids allerlei kunstwerken bekijken. Kunstwerken? Ja eigenlijk muurschilderingen, maar wel van die muurschilderingen waar naar je dan heel lang kijk en denk “ah kijk ik snap het” en dat je dan de gids vraagt en je het gewoon niet snapt. Maar goed achter sommige van deze moderne muurtekening zat dus best ingewikkeld verhaal. Of meer een statement en die ging dan bijvoorbeeld over het feminisme of gelijkheid. Hoe beeld je dit nou goed af. Ik zou zeggen met een duidelijke tekst, maar dat was niet zo. Des ondanks hebben de Spaanse collega’s van Rembrandt er toch nog wat moois gemaakt zo is op de foto hier onder een manier van gelijkheid afgebeeld.

Naar mijn mening een beetje ingewikkelde manier maar ook wel leuk.
xx Gio

Woensdag 3 april
Elke ochtend 7 uur gaat de wekker. Het ontbijt is meestal eenzijdig een lekker (iets dikker) stokbrood met kaas en jamon. Jamon is ham het is echt geweldig lekker. Elke ochtend worden we met de auto gebracht waar ik zeker niet tegen ben. We komen op het schoolplein dat helemaal vol staat met kinderen voor de speurtocht. We moesten via een kaart naar verschillende plekken om daar een “challenge” te doen voor een stempel. De route liep door heel El Molar. Ik denk dat ik wel heel El Molar heb gezien. Er waren super veel groepjes daardoor raakten we erg vaak de weg kwijt. Maar uit eindelijk hebben we alles gevonden. Tegen 3 uur gingen naar een restaurantje waar het verschrikkelijk warm was. Als voor gerecht had ik ravioli carbonara maar alleen het voorgerecht was al super veel. Eenmaal mijn voorgerecht op had ik niet zoveel honger meer maar kreeg ik wel een lekker stukje zalm voor mijn neus geschoven en kon ik het echt niet laten om die toch nog even op te eten, zonde om te laten liggen toch? Na de lunch gingen ik en Marcos terug naar huis om ff lekker uit te buiken en ons om te kleden om naar een winkelcentrum in Madrid te gaan.
Gijs

Na een hele dag gelopen te hebben, is een dagje rust geen luxe. Maar de school vond dat het niet zo mocht zijn en dus hebben we vandaag een soort opdrachten tour door het hele dorp gedaan. Nadat we daarmee klaar waren kregen we een niet zo productief lesje 'poem' schrijven. Toen de school klaar was zijn we naar huis gegaan en hebben we complete avond maaltijd aan lasagne als lunch gehad, het was wel heel lekker maar als je nagaat dat je daarna s ‘avonds nog heeeel erg veel gaat eten. Na het middag eten zijn we met Nina, Gio, Britt, Joshua, Floris, Laura en alle twins naar het zwembad geweest en hebben we de hele middag gezwommen. Na het zwemmen hebben we even rond gewandeld in een enorm winkelcentrum en we hebben na het shoppen veel te veel gegeten.

Ik vond dat het een gezellige dag was met iedereen.
Loes

Vandaag zijn we zodra we opstonden, richting school gegaan en daar moesten we even wachten, totdat we op weg moesten en onderweg allemaal raadseltjes op moesten lossen voor punten en een stempel. Nadat we alle opdrachten uitgevoerd hadden, gingen we terug naar huis, om vervolgens met een aantal te gaan lunchen in het restaurant, waar we heerlijk gegeten hebben. Daarna ging ik samen met mijn twin naar het Atletico Madrid stadion. Het stadion bestaat pas 1,5 jaar, dus het was allemaal heel erg modern ingericht en allemaal luxe meubels. Ik vond het heel erg leuk dat we een stadiontour gingen doen, omdat je dan het hele stadion van binnenuit zag.

Ik vond het een zeer geslaagde dag!
Thibeau

Donderdag 4 april
Vandaag zijn we naar Segovia geweest. Het was een rit van 1.5 uur door de bergen. Het uitzicht was echt prachtig! Toen we aankwamen in Segovia gingen we naar een aquaduct. Hier hadden we 30 min vrije tijd. We zijn een heerlijk ijsje gaan halen! Ook zijn we de aquaduct opgeklommen. Toen liepen we door naar een kasteel, hier hebben we boven op de muur prachtige foto’s gemaakt.

Daarna zijn we door gelopen naar een plein waar we 2 uur vrije tijd hadden. In deze tijd hebben we verschillende souvenirwinkeltjes bezocht en zijn we naar de mac geweest. We zijn met de bus naar een paleis gegaan waar we 20 minuten voor ons zelf iets konden doen. Daarna gingen we nog zo'n 1,5 uur weer terug naar huis over een bergweggetje waar we bergen bedekt met sneeuw zagen en nog een mooi meertje. Ik vond het een hele leuke dag!
Britt

Vandaag zijn we naar Segovia geweest. Het was een anderhalf uur met de bus, en het was prima weer. Het is een oude stad met veel toeristen. Eerst gingen we naar een groot aquaduct, van de tijd van de Romeinen.

Het werkte nog, dit was heel bijzonder. Toen hadden we een halfuurtje vrije tijd. Toen gingen we naar een groot kasteel, dat erg mooi was. Hierna gingen we naar een kathedraal op een open plein. Er waren winkels maar wel veel minder dan in Madrid. Hier waren meer souvenirwinkels. Na 2 uur liepen we terug naar de bus, en reden we naar een ander klein plaatsje. Hier was een mooi soort kasteel. Hier kreeg je weer even de tijd om het te bekijken. Hierna liepen we terug naar de bus, en reden terug naar El Molar. Het was een leuke dag!
Laura

Nyíregyháza

Zaterdag 39 maart
10 jongens uit H4 staan op de parkeerplaats van het Ulenhofcollege en wachten tot docenten Hendriksen en Zeelen het teken geven te vertrekken. Koffers in de achterbak en op naar Eindhoven airport om klokslag 14.00 uur. Na een goed uur rijden staan dezelfde 10 met de 2 docenten op het vliegveld nemen afscheid van de ouders en checken in. Wachten tot de gate open gaat en stappen in het roze vliegtuig van Wizz-air. 2 Uur later landen we op Debrecen airport. Koffers van de band en door de schuifdeuren waar de “twins” ons al op staan te wachten. Hier scheiden onze wegen voor het weekend. Maandag ochtend zien we elkaar allemaal weer. Of zullen we in het weekend elkaar ook ontmoeten? Dat is aan de “twins”. zij hebben het weekend gevuld voor ons en wij?.. wij zijn vol verwachting wat ons allemaal te wachten staat. Nyíregyháza here we come!

De dag begon om 11 uur met een stevig ontbijt waar je U tegen zegt. Daarna zijn we in de auto gestapt en naar de Hongaarse China Town geweest. Op de terug weg reden we langs de school en hebben we heerlijk local ijs gegeten. In de avond hebben we heerlijk goulash gegeten met Justin, Morris en Gergö en hebben we ping pong toernooi gehad. Kortom niet heel veel gedaan maar het was we leuk.
Stijn

Bij het ontbijt kregen we een soort van chocolade croissant die lekker was. Toen gingen we al om 9 uur op pad om samen met een paar andere Hongaarse uitwisselingsstudenten naar de “Nine Hole Bridge” te gaan daar gingen we nook eten in een restaurant date ten was echt super. Daarna zijn we nog even naar een paarden race gegaan dat was alleen heel saai maar wel typisch Hongaars. We zijn toen naar een vogelreservaat gegaan het was meer gewoon om tijd te vullen. In de avond zijn we naar Stijn gegaan om te eten.
Morris

Zondag 31 maart
Op de zondag ben ik samen met Annet naar de dierentuin gegaan, daar waren Gergö, Ramses, Stijn, Justin en Morris ook met hun twins. We hebben een hele leuke tijd gehad daar en waren daar om ongeveer 14.30 weer weg. Daarna zijn we naar de mac gegaan en hebben wat gegeten. Toen we terug waren bij het huis ben ik met de broer van Annet gaan gamen, later hebben we nog een cola-drinkspel gedaan (dat ik uiteraard gewonnen heb), wat wel erg leuk was.
Tycho

Maandag 1 april
Afgelopen nacht heb ik vijf uurtjes slaap gehad, dus ik had een ochtendhumeurtje. Dat werd niet beter toen ik wakker werd en ik 13 minuten had om me klaar te maken voor school omdat ik mijn wekker vergat te zetten. Maar goed, na een tijdje naar school te hebben gereden flink wat geleerd over Hongarije en zijn we in de pauze naar de Mac geweest waar een Big Mac menu maar €6 kostte! Later heb ik, en ik quote, meegedaan in een voetbalwedstrijd Hongarije – Nederland waar Bas een heldenrol speelde als keeper.

Elke keer wist hij met een geweldige redding de bal uit het goal te houden, en zo stond het 1-1. Daarna werd hij gewisseld door Lars en verloren we met 2-1 maar het had vast niks te maken met de bovengenoemde wissel.
Jannes (bij dezen een bericht van de VAR, deze wedstrijd eindigde in 2-2)

Dinsdag 2 april
Vandaag zijn we naar Boedapest gegaan om de hoofdstad van ons gastland te ervaren. De dag begon voor mij met heel erg vroeg opstaan. We werden om 5.30 uur gewekt door de moeder van mijn twin. Met heel wat moeite konden we eindelijk uit bed komen en stapten op de bus richting school. We wachten totdat de groep compleet was en vertrokken richting Boedapest. Bij de eerste tussenstop had ik de miskoop van de eeuw gemaakt door een nekkussen te kopen die veel en veelste duur was. Eindelijk aangekomen in Boedapest kwamen we aan bij de heroes square. Dit was een heel bijzondere plaats. Er waren veel standbeelden en vooral veel mensen. Dit was best indrukwekkend. Vanaf daar gingen we verder naar het parlementsgebouw dit is een van de grotere parlementsgebouwen van Europa. Het hele gebouw zit vol met goud en als hoogtepunt van de rondleiding daar hebben we de wachtwisseling bij de kroon meegemaakt. De kroon van Hongarije wordt bewaakt en ieder uur worden 2 soldaten van het leger opgeroepen om de wacht te houden. Dit schijnt een hele eer te zijn. Toen we uit het parlementsgebouw kwamen stapten we in een metro om verder te reizen naar een kerk en daar een korte lunchpauze te houden. Tot slot kregen we nog een uur vrij. We hadden eerlijk gezegd op wat langer gehoopt maar dat was dus een flinke tegenvaller. Maar buiten dat was het een geslaagde dag.
Gergö

2 april is de dag dat we naar Boedapest gaan. De dag begon redelijk op tijd (rond 7 uur) met een ontbijt dat uit hotdogs bestond. Toen werden we in ons stadje opgepikt door de bus omdat we redelijk ver van school wonen. De busreis heen was goed te doen. We kwamen aan bij het heroes square waar ik met Morris en Ramses op de foto ging met een andere groep toeristen waarbij we hun foto “photobombden”. (tot grote hilariteit bij de Hongaren). Daarna zijn we naar het parlementsgebouw geweest, dat was wel indrukwekkend om te zien. Het is het op 1 na grootste van de wereld met veel historie. Er ligt de meer dan 1000 jaar oude kroon van de koning die bewaakt wordt door 2 militairen die om het uur afgewisseld worden. Toen zijn we met de metro terug de stad in gegaan en daar hadden we maar 1 uur vrije tijd (wat een verrassing was want op de planning stond 2 uur maar ja) Heb erg genoten van deze dag en Boedapest is een prachtstad!
Lars

Nantes

Er was eens een Rood Mapje. Zij wilde zó graag op reis. Rood Mapje was er al weken klaar voor, klaar voor vertrek. Gelukkig kwam het meisje Rood Mapje halen en nam haar mee om te gaan. Rood Mapje was helemaal gelukkig. Ze werd alvast bij de auto neergelegd, in de garage, bij het voertuig. Plotseling pakten donkere wolken zich samen boven het hoofd van Rood Mapje. Deze auto ging helemaal niet naar Schiphol. Die bleef staan. Langzaam reed de andere auto weg. Het kleine meisje zwaaide nog. Gelukkig heeft Rood Mapje een plastic jasje, anders werd ze nat van tranen. Opeens wordt ze opgetild. De vader van het kleine meisje neemt haar mee in de auto. Rood Mapje mag naast hem liggen op de voorstoel. Met hoge snelheid op weg richting Amsterdam. Halverwege stopt hij, springt uit de auto en geeft Rood Mapje aan het kleine meisje. Rood Mapje mag op reis! En zo bleef ze nog een hele week lang en gelukkig...
Peter van Haselen en Harry Moed

Maandag 1 april
Vandaag gingen we met de hele groep naar Le Bois Tillac: een middelbare school gespecialiseerd in paarden. Vandaag hebben we 4 activiteiten gedaan: fietsen, paarden bekijken, dansen en een Europa quiz. Het fietsen met de groep was heel erg leuk, het weer viel alleen een beetje tegen. Iedereen droeg een helm en een geel hesje, dus het voelde niet helemaal chill. Iedereen droeg ze, dus konden we er nog om lachen. Weer terug aangekomen op school deden we nog verschillende dansjes, maar die liepen bij mij in de soep. De derde activiteit was het paarden verzorgen. Eerst kregen we uitleg over de school zelf en hoe zij om gingen met de paarden, denk aan het schoonmaken en borstelen e.d. Daarna hadden we de gelegenheid om de paarden te borstelen. Als laatste hadden we nog de quiz, waarbij we eerste zijn geworden. Aan het eind van de dag was er nog een afscheidsavond, aangezien er meerder scholen waren en vanavond was het laatste moment dat iedereen samen was. Onze act was het zingen van 'Leef', en dat werd één groot feest. We zongen allemaal mee, met als afsluiting een kleine polonaise. Als afsluiting natuurlijk nog de cocktailbar, waarbij we gelijk een tafel hadden 'geclaimed' met kindercampagne en een hoop glazen. Nadat iedereen had ingeschonken hebben we geproost en de dag afgesloten net wat hapjes en kinderchampagne.
Pim

Dinsdag 2 april
Weten jullie wat "mom sa bop" betekent? Het betekent vrijheid ...

En dat wil zeggen dat vrienden onderweg naar de trien je tas dragen (thanks to Pim). We waren geïnspireerd door het bezoek aan 'Le Mémorial de l'abolition de l'esclavage'. Hier kwamen vroeger alle slaven aan om daarna verspreid te worden over heel Europa. Gelukkig konden wij vanuit Nantes weer terug met de trein.
Esmee

Woensdag 3 april
Om 9 uur waren we op school. Wij begonnen de dag met justdance, dan kijk je op de beamer en dans je het poppetje na. Je kreeg een cijfer per groepje en dan kon je stempels verdienen. Na het dansen gingen we naar de gymzaal. Je had 3 activiteiten. Een soort mini sportschool waar je sit-ups deed, touwtje springen enz. Daarna ging je een parcour afleggen en als laatst was er een klimmuur. Als 3e en laatste activiteit gingen we eten proeven met onze ogen dicht, dan moest je raden wat je at en wat de ingrediënten zijn. Om 12:15 was de prijsuitreiking en Thijmen en zijn student Nans waren met andere students eerste geworden (ze hadden de meeste stempels) . Om 13:20 ging bijna iedereen met de trein naar Nantes, we hebben daar geluncht en daarna kon je shoppen of cultuur snuiven ;). Het was erg gezellig! Nu is het 18:15 en zitten we in de trein terug naar huis.
Groetjes, Heleen en Juliette!

Donderdag 4 april
We hebben de stad Clisson bezocht en daar een soort excursie gedaan. Er werd ons veel verteld over het verleden van Clisson. We hebben een kerk bezocht, een waterval en nog een aantal oude bruggen.
Het was zeer interessant en leerzaam. Zo weet je ook een beetje de geschiedenis van de belangrijke stad Clisson.
Ikzelf vond de kerk heel interessant. Het zag er van buiten wat sober eruit, maar binnen hingen schilderijen van Jezus.

Er vond ook een ceremonie plaats in de kerk. Het was een leerzame dag.
Jorne en Stan

Vrijdag 5 april
We begonnen vandaag eerst op school en stapte meteen in de bus op weg naar Pornic. Toen we in Pornic waren kregen we een opdracht om allerlei selfies te maken op verschillende plekken maar we moesten eerst alle plekken vinden. Wie het eerst alle foto’s had gemaakt en alle vragen goed had beantwoord won. We gingen toen ook in Pornic bij het strand eten, het regende wel een beetje maar het was nog steeds wel mooi om te zien. Hierna gingen we naar de Treetop en Lasergame. Nederlanders tegen Fransen. Dit maakte het wel heel erg spannend. We kregen 2 rondes van 10 minuten. Bij het eerste ronde was het wel erg intens maar we waren allemaal blij want de Nederlanders hadden gewonnen. De 2e ronde dacht ik dat we gingen verliezen maar het bleek gelijk te zijn, beide team hadden 113 kills. Ik snap nog steeds niet hoe dat kan maar oké. Ik was ook erg trots op mezelf omdat ik bij beide rondes het meeste punten had van allemaal. Ronde 1 had ik 34 kills en ronde 2 had ik er 32. Ik vond vandaag wel een van de leukste dagen.
Dana Groner

Brno

Maandag 1 april
Vandaag konden we lekker uitslapen. Om 10:20 verzamelden we bij de school die we vandaag voor het eerst te zien kregen, even snel naar binnen en hop de bus in. Op weg naar de grotten van Brno reden we over smalle bergweggetjes met prachtig uitzicht op de bergen, kloven en de stad Brno. We liepen de bergen af richting de grotten, even wachten en tijd om te lunchen. Om 13:00 begon de tocht door de grotten met een Tsjechische gids. De grotten hadden Mooie druipstenen, diepe gangen en helder water. Al was claustrofobie niet zeer handig met deze Tour! In het midden van de toer stapten we in een bootje en vaarden we door de wateren van de grotten: Mind your head!!

Eenmaal aangekomen bij het einde kregen we weer vitamine D binnen, in tegendeel tot Nederland. We liepen weer door de bergen naar de bus op weg naar de vrijheid. Nu kan iedereen doen wat die wil, wij zitten lekker met vrienden bij elkaar.
Liefs, Caitlin en Sietske

Noto

Zondag 31 maart - Dinsdag 2 april
Zondag gingen we met de hele groep naar Noto toe. Wanneer we aankwamen op het vliegveld in Catania stonden alle twins ons al op te wachten. Zo gevaarlijk als het maar kan, reden we met 130 - 150 km per uur zonder gordels over de wegen. Hier en daar getoeter, omdat 'dat natuurlijk leuk is'. Voor het avondeten gingen we met zijn allen de stad in en wat culturele gebouwen bekijken. We hebben wat gedronken in een café en om half 10 's avonds gegeten. Na het eten was er weer tijd om te stappen.
Naar de leeftijdsgrens van 16 voor het bestellen/kopen van alcohol wordt niet gekeken. Je zou kunnen zeggen dat de klant daadwerkelijk de koning is. Iedereen woont dicht bij elkaar: binnen 5 minuten is iedereen in het centrum, hoewel er in werkelijkheid weinig om de tijd wordt gegeven. 8 uur vertrekt de bus? Nee we vertrekken 15 over 8 vanaf 'huis' met de scooter.

Je kunt verder zeggen wat je wilt, maar de architectuur is prachtig en de zon schijnt ook. Het landschap is ook erg mooi. Er zijn veel bergen en we zitten dicht bij de zee.

Dinsdag zijn we met de hele groep naar de Etna toe gegaan. Het was er erg hoog en er lag hier en daar nog een beetje sneeuw op de toppen. Daarna zijn we naar de stad Taormina geweest en hebben daar een Amfitheater bezocht. Dit theater heeft een Grieks-Romeinse bouwstijl. De straten zitten vol met souvenirwinkels en ijszaken. Ook zijn er veel kraampjes met vers fruit. Dit fruit smaakt anders dan in Nederland: citroenen en sinaasappels zijn super zoet, in vergelijking met Nederland.

De groep is gezellig met zijn allen en gaan hopelijk nog een leuke week tegemoet.
Hanne

Bilbao

Zaterdag 30 maart
Om 10 uur s ochtends stonden we op het schoolplein, klaar om te vertrekken naar het Spaanse Bilbao. Het was een rustige reis naar Schiphol, gelukkig zonder files. Toen we eenmaal ingecheckt waren en door de douane begon de grote zoektocht naar eten. Toen de meesten bij de burger King wat hadden gegeten stapten we in het vliegtuig. Een rustige reis die ongeveer 2 uur duurde. Bij aankomst werden alle koffers weer opgehaald bij de bagageband, behalve eentje, die kwam een dag later. Daarna zijn we bijna allemaal naar ons huis gegaan en klaar gemaakt voor het feestje bij June daarna zijn we met z’n allen met de metro naar June gegaan en hebben we daar voor de Nederlanders een wat leuke avond gehad maar wel erg moe iedereen. Daarna is iedereen met de auto of metro naar huis gegaan.
Groetjes Stan en Miriam

Zondag 31 maart
We stonden rond 10 uur op en maakten ons klaar om rond 11 uur naar de metro te lopen. Met banaan in hand wandelden we naar een pleintje waar een paar anderen ons zouden ontmoeten. Gezamenlijk bewogen wij ons voort richting het metrostation. De metro rit duurde ongeveer 40 minuten. Daarna moesten we met de bus nog 20 minuten rijden voordat we er waren. We liepen een klein stukje en kwamen bij een park, waar picknicktafels stonden en mensen aan het barbecueën waren. De zon scheen en het was lekker warm, dus we gingen met een groepje aan een tafel zitten en schonken wat te drinken in. Het uitzicht was mooi; er was een stuwdam te zien waar je ook op kon lopen. Dan keek je uit over het hele grasveld. Later kwamen er nog meer mensen bij die pizza’s mee hadden genomen. We bleven tot ongeveer half 4 bij het parkje. Daarna liepen we naar een metrostation, wat ongeveer een half uurtje wandelen was. We moesten toen ook een half uurtje in de metro zitten om bij Las Arenas te komen en een brug te bekijken. Daarna gingen we naar het strand en we bleven daar om de zonsondergang te bewonderen. Toen iedereen klaar was om te gaan, vertrokken we weer richting huis. Wij was rond half 11 thuis en na het eten gingen we douchen en slapen. Dat was mijn dag!
Groetjes Lara

We stonden om kwart voor 11 op. We moesten ons vlug klaarmaken, want haar vrienden met hun twin stonden al buiten. Snel kwamen we buiten en toen renden we naar het metro station. Na 10 minuten gingen we eruit en moesten we wachten op de bus. We gingen naar een heel mooi natuurpark waar je kon barbecueën. We hadden drinken meegenomen. Later kwamen er kinderen met pizza.
Een paar uur later...
Nu is het ongeveer 5 uur. We gingen met de hele groep naar het metrostation, naar een brug. Na de brug gingen we naar het strand, de zonsondergang bekijken. Hier bleven we tot 9 uur. Daarna liepen we door die stad heen, naar het metro station. Mijn twin vertelde me dat we bij Arrate, de twin van Carmen, gingen eten. We aten rauwe hamburgers en Carmen en ik werden er zeker wel misselijk van. Nu was het ongeveer half 11 en mijn twin en ik liepen naar huis. Het was ongeveer 15 minuutjes lopen. Toen we aankwamen werden we begroet door haar moeder en ging ik me klaar maken voor bed.
Groetjes Dyanne

We begonnen met een wandeling op het strand we gingen in gondels een berg op om daar naar een oud pretpark te gaan. Er was een horrorhuis maar die was niet heel eng ook was er een hele oude achtbaan maar het was meer een treintje. Het uitzicht was heel mooi. Nadat we dat hadden gedaan hebben we gegeten in een restaurant je kreeg 4 voorgerechten een heel groot hoofdgerecht en een nagerecht heeel veel dus. Daarna hebben we berg beklommen ook hier was het uitzicht heel mooi. We hebben nog een uur op de kade gezeten en zijn toen naar huis gereden. Aangezien we allemaal erg vol zaten hebben we geen avond meer gegeten en zijn we gaan slapen.
Groetjes Lizzy

Maandag 1 april
Vandaag gingen we voor het eerst hier in Bilbao naar school. Wij vonden de school heel anders dan in Nederland, wat helemaal anders was is dat we met de lunch warm eten op school kregen. We hebben een dans geleerd dat typisch is hier in Baskenland. Na het dansen hebben we gesport. Na school zijn we eerst naar ons gastgezin gegaan, hebben we wat kleins gegeten en daarna zijn we naar het strand gegaan samen met de hele Nederlandse groep. (Hier hebben we ook deze foto gemaakt). Hier gingen we even bij het water zitten alleen begon het toen te regenen en zijn we allemaal met de metro terug naar 'huis' gegaan. We vonden het een geslaagde eerste schooldag!
Sanne, Ilse en Indra

Dinsdag 2 april
We stonden vroeg op want we moesten op 9 uur op school zijn. We pakten de metro en daar zagen we elkaar en liepen samen naar school. Toen gingen we met de bus naar een stadje en moesten we op de foto met verschillende monumenten. Toen rond 12 uur gingen we richting het kanoën. Daar moesten we allemaal wetsuits aandoen en liepen we naar het strand. Daar lagen allemaal kano’s. Daar gingen we in zitten. Toen gingen we ongeveer 2 uur kanoën dat ging erg goed. Toen gingen we douchen en met de bus naar San Juan de Gaztelugatxe dat is een kerk midden op een eiland in het water. Daarvoor moesten we 200 nog wat traptreden oplopen. Daar was het uitzicht wel heel mooi zoals je kon zien op de foto. Daarna gingen we gezellig samen eten bij de mc Donalds, het was een leuke dag!
Groetjes Teun en Mart

Dinsdag 2 april
Vandaag zijn we de dag gestart in een Spaans stadje, we kregen daar een wandeltocht door de stad. Overal waren prachtige Spaanse winkels, waaronder de typische Spaanse fruitzaakjes! Wij hebben daar een bezoek aan gebracht en genoten van het heerlijke fruit! Vervolgens moesten we met allemaal verschillende punten op de foto, die moesten we met ons groepje zoeken en vervolgens een selfie maken van het daadwerkelijk gevonden punt. Dat leverde af en toe best wat stress op, om het goede punt te vinden!😉 Daarna gingen we met de bus naar ‘Urdaibai Estuary’ dat is een prachtig Spaans natuurgebied. Daar had je geweldig uitzicht over het water en de bergen! Vervolgens mocht de groep daar gaan kanoën! Later vervolgden we onze tocht en gingen we weer verder met de bus. We gingen naar ‘San Juan de Gaztelugatxe’. We kwamen daar aan, en het doet je gelijk denken aan een scène uit de games of thrones, dat maakte het extra speciaal om daar dan ook in het echt op te mogen. We moesten heel veel trappen op om er te komen, maar dat was het zeker waard! Het uitzicht was echt adembenemend. Op de top hebben we allemaal foto’s gemaakt. We gingen daarna weer terug met de bus naar school. Toen ben ik met mijn Twin: ‘Alba Cereceda’ naar de stad gegaan, daar hebben wij met nog wat andere uitwisselingsstudenten een drankje gedronken in een café! Ook dat was erg gezellig. Daarna ben ik weer naar huis gegaan, daar aten we gezellig met de familie!
Ook 2 april, was weer een geslaagde dag!
Groetjes Sterre en Elsemieke

Contactpersoon
H. Kremer
herbert.kremer@achterhoekvo.nl

Ulenhofcollege
Vondelstraat 5
7002 AN Doetinchem
0314 378787

info@ulenhof.nl
www.ulenhof.nl

                                 
website is gerealiseerd door Heutink ICT