internationalisering havo

In de week van 5 november is het zover en maken zo’n 300 leerlingen uit 4 verschillende Europese landen kennis met elkaar tijdens de internationale uitwisseling van 3  tot en met 10 november. 

In deze week zullen alle buitenlandse leerlingen onze school bezoeken. Vrijdag 2, zaterdag 3 en zondag 4 november komen er scholen uit Mottola (zuid Italie), Noto (Sicilie), El Molar (Spanje), Bilbao (Baskenland), Brno (Tsjechië) , Nantes (Frankrijk) en Nyiregyhaza (Hongarije) om het programma op het Ulenhofcollege te volgen.

Op het programma staan voor maandag allerlei workshops gepland waarbij de leerlingen in de vorm van een speeddating elkaar beter leren kennen. Verder zal er o.a een presentatie worden gegeven over de geschiedenis van Nederland en worden afgesloten met een quiz. De leerlingen worden in de workshop 'Fotografie' geleerd hoe zij in deze week de mooiste plaatjes kunnen schieten, en in de workshop 'Who we are' wordt een beeld geschetst van het Ulenhofcollege. 

Andere activiteiten die in deze week gepland staan zijn de twee excursies naar Den Haag en Amsterdam, een sportcompetitie en een gezamenlijke afsluiting in de vorm van een groot opgezet Farewellbuffet waarbij voor 500 mensen eten is gemaakt en waarin de culinaire hoogstandjes van de ouders en leerlingen 'geproefd' kunnen worden! 

Vrijdag 9, zaterdag 10 en zondag 11 november vertrekken alle buitenlandse leerlingen weer en zullen ze met veel bagage (opgedane ervaringen) terugkeren in hun 'eigen vertrouwde wereldje', in de hoop dat de wereld een klein stukje groter is geworden.

In de week van 29 maart zullen alle havo 4 leerlingen hun koffers pakken en vertrekken naar hun buitenlandse locatie.

We hopen op een inspirerende week waarin de leerlingen veel van elkaar gaan leren en er op uit gaan kijken om elkaar wederom in het buitenland te ontmoeten.

De volgende collega’s zullen als begeleider in deze weken hun steentje bijdragen: A. Swijtink, S. Scheuter, H. Moed, P. van Haselen, M. Heijltjes , I. Delsink, Z. Soer, J. Jansen, H. Hendriksen, F. Zeelen , P. Huijskes, Y. van der Staay, A. de Bundel, H. Kremer.


2018 bericht uit ...

Bilbao

Zaterdag 17 maart
De reis was uiteraard spannend. Vertraging in Düsseldorf. Sneeuw op de vleugels, middels een sprintje in Frankfurt net op tijd in het vliegtuig naar Bilbao en na een doorstart de tweede keer veilig op de grond in Basque Country. Helaas...  de koffers bleken nog in Frankfurt. Gelukkig had iedereen een extra T-shirt, een tandenborstel en schone onderbroek in de handbagage. Just a small problem, zoals de dame van de receptie het noemde.  Tweeëntwintig leerlingen zonder spullen in een vreemde stad....we disagreed.
Na heen en weer bellen werd ons beloofd dat de 24 koffers met de volgende vlucht om 19.00 uur zouden komen en nagebracht worden. En jawel, na een lange tijd van onzekerheid werden de koffers om 20.50 uur op de school afgeleverd  waar we met ongeveer 30 ouders van de buitenlandse leerlingen een half uur hebben staan wachten. De leerlingen waren met z’n allen uit eten in de stad!!
Wij, 60 plussers, waren met de andere leerkrachten daar ‘s middags ook geweest en werden verwelkomd, zoals we dachten, door een grote menigte. Het bleek echter een demonstratie te zijn. Honderdduizend mensen in protest tegen de steeds verder verslechterende pensioenregeling. De kwaliteit van een samenleving kan je aflezen aan hoe ze met haar ouderen om gaat. Het is ook overal het zelfde. Enfin, minder belangrijk dan we dachten maar wel de koffers terug. 
Eind goed al goed. 

Zondag 18 maart
We konden lekker uitslapen. Na een rustig en uitgebreid ontbijt, stapten we in de auto naar Portugalete. Onderweg kwamen wij veel verschillende kanten van Spanje tegen. Toen we aan kwamen in Portugalete gingen wij een lokaal barretje in om gezellig wat te drinken. We waren hier uiteraard met onze twins en hun ouders. Terwijl de ouders nog een drankje deden, hebben wij met onze twins het lokale dorpje verkend. Toen we het dorpje gezien hadden zijn we naar Las Arenas gereden. Hier staat de beroemde brug genaamd Puente Colgante. Ons plan was om hier boven overheen te gaan. Helaas kon dit niet vanwege de harde wind en kou. Wel zijn we met een soort hangende boot de rivier overgestoken. Eenmaal aan de overkant was het tijd om te lunchen. 

We zijn hiervoor naar een Italiaans restaurant gegaan. Dit was erg gezellig en lekker! Nadat we klaar waren met het lunchen, zijn we met z’n allen naar het huis van de twin van Nitta gegaan en hebben hier een film gekeken.  Rond 8 uur was het alweer tijd om te dineren. Dit hebben we beide bij onze eigen twin gedaan. We hebben het tot nu toe erg na onze zin en kijken uit naar de rest van de week! 
Nitta en Djoni

Maandag 19 maart
Vandaag hadden we een programma op school. De school hier is heel erg anders dan in Nederland, maar ook echt anders. We begonnen met een dans te oefenen voor donderdag, deze moeten we namelijk voor de ouders dansen. In de pauze gingen we een beetje chillen op de tribune van de sportzaal. Daarna gingen we kahoot spelen met allemaal vragen over Bilbao en Baskenland dit was best interessant. Je leerde er best wat van. Daarna hadden we twee uur pauze. We gingen in de kantine eten zoals hun dat ook altijd doen, dit ging als volgt: we stonden in de rij met een dienblad en kregen een bordje met eten en gingen aan een tafeltje zitten, heel anders als in Nederland dus, maar wel heel leuk om mee te maken. Na het lunchen gingen we sporten en dansen, we deden een paar typische Baskische sporten en gingen een typische Baskische dans oefenen. Hierna gingen we de stad in om even lekker te shoppen en een hapje te eten. Het was een leuke dag vandaag alleen de regen was een stuk minder.
Jana en Nick

Woensdag 21 maart
Vandaag moesten we verzamelen voor een theater in de stad. We werden in groepjes verdeeld en kregen van de Spaanse uitwisselingsleerlingen een tour door Bilbao die ze hadden moeten voorbereiden. Het was erg gezellig en erg mooi. We eindigde de tour bij het Guggenheim museum waar we ook naar toe gingen. We mochten naar binnen en kregen anderhalf uur de tijd om alles te bekijken. Om één uur kregen we onze lunch en hadden we vrije tijd. Onze groep werd opgesplitst waarna de ene helft met de bus naar een winkelcentrum ging en de andere helft ging lopen naar de stad. Toen het ene deel van de groep wegging om alvast wat te shoppen hebben wij nog even gezeten om wat te eten en gewoon gezellig in de zon te zitten. Na een tijdje gingen we naar een ander winkelcentrum waar we een uur konden shoppen, na dat uur zijn we naar de bus gelopen en gingen we bowlen. Na het bowlen hadden we nog ander halfuur om wat dingen te kopen en om rond te kijken daarna gingen we met de bus weer naar huis. Al met al het was een leuke dag!
Britt en Ayella

Donderdag 22 maart

Vrijdag 23 maart
Vandaag hoefden we niet naar school maar moesten we op het "new square" verzamelen. Omdat wij om 09:15 uur aanwezig moesten zijn en het museum om 10:00 uur pas open ging, moesten we nog 45 minuten wachten voordat we naar binnen konden. Deze tijd werd dan ook gebruikt om de prijzen uit te rijken aan de leerlingen die woensdag met de cultuurroute hadden gewonnen. Nadat de tijd om was konden we dan eindelijk het museum in. In het museum werd door een prima Engels sprekende Bask uitleg gegeven over de historie van Baskenland. Omdat Max Aaldering het altijd wat moeilijk vindt om lang te luisteren naar iemand, zei hij dan kort maar krachtig: waar wachten we op?! Toen de man uitgesproken was en Max weer tevreden was, was het museum bezoekje alweer klaar. Daarna liepen we door de stad naar het Artxandako Funikularra hier gingen we met een treintje naar de berg om de skyline van het prachtige Bilbao te zien. 

Toen we daarna ook nog samen hadden geluncht was de schooldag alweer voorbij. In de avond hadden we nog een zeer gezellig afscheidsfeestje waar iedereen gezellig heeft gedanst, het was een goede afsluiter van een fantastische week. Morgen lekker uitslapen, koffer inpakken en dan aan het einde van de dag met het vliegtuig terug naar de Achterhoek.
Daan & DaanBrno

Zaterdag 17 maart 
We hadden onze bagage ingecheckt, waren door de douane en liepen de trap van vliegtuig op en stapten het vliegtuig binnen. Het was mijn eerste keer vliegen dus ik was best een beetje zenuwachtig. Gelukkig hadden we Meneer Lowenthäl die zegt: 'echt waar, vliegen is verschrikkelijk. Vooral het opstijgen en landen, dat is echt heel eng.' Dit stelde me heel erg gerust. Uiteindelijk viel het vliegen eigenlijk best mee, en waren we veilig geland. Een van de Tsjechische docenten kwam ons op het vliegveld ophalen en vanuit daar gingen we met de bus naar het treinstation. Vanaf de bus rennen naar de trein. Toen we allemaal in de trein zaten moesten we ongeveer 2,5 uur met de trein van Praag naar Brno. Eenmaal op het station van Brno aangekomen stonden alle twins ons al op te wachten. Mijn koffer werd gelijk overgepakt en we gingen met de auto naar het huis van mijn twin. Het was ongeveer 30 minuten rijden, want het huis staat niet in het centrum. Toen ik thuis kwam kreeg ik gelijk wat te eten en we zijn daarna met Veerle en haar twin naar het centrum gegaan. 40 minuten met de bus, en toen hebben we met zijn vieren wat gedronken in een cafeetje. Eenmaal thuis was ik best moe en was ik blij dat ik lekker kon gaan slapen.
Sarah

Zondag 18 maart
We konden lekker uitslapen vandaag! Ik ben met mijn twin en haar ouders naar Pávala geweest. We gingen daar samen met Harm en zijn twin de berg beklimmen richting een kerk bovenop de berg. 

Het was een heel mooi uitzicht, je keek uit op een klein dorpje. Daarna zijn we weer naar beneden gelopen en hebben we met z'n allen wat gedronken in een café. Nadat we het drinken op hadden hebben de ouders ons nog van alles laten zien in het dorpje. Daarna hebben we met z'n allen geluncht. We zijn toen terug gereden naar ons huis en hebben mijn twin en ik samen wat muziek gemaakt. Nu zit ik even op mijn kamer en heb ik net wat foto's naar mijn ouders gestuurd en schrijf ik dit stukje. Vanavond gaat we ook weer even naar stad met Veerle en haar twin. Ik heb het tot nu toe erg naar mijn zin, en ik zie uit naar de rest van de week!
Sarah

Maandag 19 maart
In de ochtend kregen we een route door en buiten school met Biologie en Natuurkunde opdrachten. Daarna gingen we met onze twin naar het centrum om de opdracht te maken in een café waar we chocomelk hebben gedronken en daarna plekken opzoeken om 8 foto's te maken. Toen gingen we naar een winkelcentrum met de hele groep. We hebben wat gegeten bij KFC. Nog snel even wat geld wisselen (euro’s voor kronen) en daarna ging ik met Jarno en Jarno’s twin naar zijn huis. Onze twins hadden een verrassing in petto: samen met Jarno, Jari, Britt, Lena en onze twins gingen we laser gamen. Vervolgens met z’n allen eten en een film kijken bij Jarno (volgens Hendriksen en Löwenthal een schitterende film, maar waar wij weinig van snapten: Pulp Fiction). Ik bleef bij Jarno logeren en weer een dag voorbij in Brno!!
Harm


Dinsdag 20 maart
Vandaag hebben we de grotten bezocht. We gingen met de bus en we hebben nog een stukje moeten lopen om bij de grotten te komen. 

Wij hebben hier een rondleiding gekregen en daarna zijn we de boot in gestapt en voerden we door de grotten. Dit was best wel interessant. Toen we eenmaal weer op school waren aangekomen, gingen Britt, Iva, Inge en Lena met hun twins naar een volleybalwedstrijd. Volleyball Club Královo polo (dit is de club van BRNO) vs Dukla Liberec. Meneer Löwental en meneer Hendriksen waren hier ook te vinden. Het was een leuke wedstrijd. BRNO heeft gewonnen met 3-0. 

In de avond was de helft van de groep te vinden in een biljartcafé.
Lena

Woensdag 21 maart
Vandaag zijn we ‘s ochtends naar een ossuarium geweest onder de Sint Jacobskerk in Brno geweest. Een ossuarium is een gedeelte van de kerk waarin botten/schedels van overledenen worden bewaard. Er liggen daar wel  50000 schedels. Het is de op één na het grootste ossuarium van Europa. We kregen even een korte uitleg en mochten daarna even rondkijken. 
Nadat we daarmee klaar waren hadden we een uur vrije tijd om te shoppen en een beetje rond te kijken in Brno. 

 

‘S middags gingen we naar het Spilberg kasteel boven op een heuvel in Brno. Dat staat bekend om het feit dat het in de 19e eeuw een gevangenis was. Er werden daar veel mensen gemarteld en in kleine ruimtes opgesloten, samen met een heleboel andere gevangenen. We kregen daar een lange rondleiding van een gids die het erg belangrijk vond dat we alles zagen. 

Toen die rondleiding was afgelopen hadden we allemaal vrije tijd om nogmaals Brno goed door te kijken.
Liam


Donderdag 22 maart
Vandaag was de dag van de week waar wij het meest naar uit keken, omdat we naar Praag gingen. We moesten om 5:45 opstaan omdat we al om 6:20 richting school gingen. Om 7:00 vertrokken we vanuit de school met de bus naar Praag. Toen we rond 10:00 allemaal waren uitgestapt in Praag, kregen we een rondleiding over de belangrijkste, en ook mooiste plekken van deze stad. We kregen daarna 3,5 uur de tijd om voor onszelf rond te lopen in de stad. Dit was super fijn omdat iedereen toen zijn eigen gang kon gaan. Wij hebben wat winkeltjes bezocht en genoten van het uitzicht op de stad. Om 15:30 was het tijd om weer met de groep richting de bus te vertrekken. Ondanks dat het een beetje koud was, hebben wij genoten!
Floortje & Victoria

Vrijdag 23 maart,
Vandaag konden we mooi wat langer in ons bed blijven liggen want ons programma begon pas om 11:15, in het planetarium van Brno. In het planetarium gingen we in een grote zaal zitten met wel heel comfortabele stoelen (paar mensen zijn in slaap gevallen ;)). 

Ondanks het zeer verleidelijk was om ook even te pitten, heb ik toch de film gekeken over Brno en zijn omgeving en de uitleg gevolgd over sterrenbeelden en het heelal. Na deze interessante documentaire en uitleg te hebben gevolgd, werden we vrijgelaten om zelfstandig wat te ondernemen met of zonder onze twins. Ik ben vervolgens met Maarten en Iva naar Hády geweest (een plek buiten de stad wat werd omschreven als een oude mijn). Vanuit hier kon je de hele stad zien! Het uitzicht was dan ook geweldig! Verder hebben we hier een groot stuk gelopen en genoten van het uitzicht. Ook hadden we even tijd genomen voor wat foto's. Hierna zijn we terug het centrum in gegaan en ben ik met mijn twin naar huis gegaan om even wat te eten. In de avond zijn we nog met een groot deel van de groep uit geweest. Ik weet trouwens niet wat de andere gedaan hebben maar dat zal vast ook leuk geweest zijn. 
Fabian MolenkampCanicattini Bagni

Zaterdag 17 maart 
Na een vlucht van drie uur zijn we geland  in Catania. Het was een goede vlucht met een beetje turbulentie. 

Een paar mensen uit onze groep vonden het spannend om te vliegen, want dit was hun eerste keer. Rond 4 uur zijn we naar onze twins gegaan. Daarna zijn we naar een restaurant geweest in Canicattini Bagni. We hebben daar pizza gegeten en wat gedronken, na het eten zijn we naar een bar geweest, wat ze hier erg veel hebben. Een dag vol nieuwe indrukken.
AnkeZondag 18 maart
Zondag ben ik met een deel van de groep naar de stad Syracuse geweest. Ongeveer 20 minuten rijden, maar in de Siciliaanse rijstijl 7 minuutjes. Na een frisse duik in de zee gingen we kebab eten en een heerlijk Italiaanse ijsje.
groetjes Daan
Ps. Het is hier heel leuk en mooi!
Vandaag ben ik met Valeria en haar moeder naar het strand geweest! Het was de eerste dag dat we een hele dag met de familie mochten doorbrengen. Op het strand hebben we hele mooie foto's gemaakt en lekker geluncht. Ook heeft Valeria mij de stad Noto laten zien. In de avond (rond negen uur) hebben we een heerlijke lasagne gegeten. Natuurlijk was ik erg moe van de heenreis dus gingen we na het eten gelijk slapen. Op de eerste schooldag moet je natuurlijk wel fris en fruitig zijn.
Tess

Maandag 19 maart
Op maandag begon onze eerste schooldag. We werden rondgeleid door de school en de weekplanning werd verteld. Daarna gingen we workshops doen. We hebben een paar dansen geleerd die passen bij de Siciliaanse cultuur en we hadden een quiz gedaan die best wel saai was. 

In de pauze gingen we met de hele groep volleyballen op school. Dat was heel gezellig. Na de pauze werden we ontvangen door de directeur van de school en hebben we taart gegeten. Na school ging iedereen naar huis om zich klaar te maken voor de zelf georganiseerde voetbalwedstrijd Italië VS Nederland. Natuurlijk won Nederland (10-5). Daarna deden we nog een wedstrijdje en nu mochten de dames meedoen. Mevrouw Soer scoorde zelfs nog! Hierna ging iedereen weer naar huis.
Lotte en Daan

Dinsdag 20 maart
Afgelopen dinsdag zijn wij naar de Etna en naar een stadje Taormina geweest. We moesten 2 uur rijden vanaf school naar de Etna toe, toen we daar aankwamen was het heel erg mistig en kon je niet heel veel zien. Toch zijn we een stukje de vulkaan op geweest en hebben we toch nog een paar kraters kunnen zien.  

Daarna zijn we naar Taormina gegaan, naar een oud theater, het was daar erg mooi maar het waaide wel heel erg hard. Nadat we in het theater geweest waren, hadden we nog 2 uur vrije tijd en daarna zijn we weer terug naar huis gegaan.
Anouk en SteffiWoensdag 21 maart
Woensdag hebben we twee workshops op school gehad. Eerst hebben we in Canicattini Bagni historische gebouwen nagetekend. Daarna hebben we olijfolie geproefd bij een echte olijfoliefabrikant. Hier hebben wij uitleg gekregen over hoe dit gemaakt wordt. Daarna was er nog tijd om broodjes met olijfolie te proeven en om olijfolie te kopen. Vanaf 1 uur waren we vrij. Toen we thuis waren hebben we een hele grote lunch gehad (zoals altijd). 's Avonds zijn we uiteten geweest in pub waar we hele lekkere panini's hebben gegeten.
Lucas en Rowan


Donderdag 22 maart
Nadat we het Italiaanse ontbijt op hadden gingen we met de bus naar een museum die opgegraven mozaïek tentoonstelde, het was Romeinse mozaïek en zeker geen Griekse mozaïek. Nadat we het museum hadden bezocht gingen we in de bus naar het natuurreservaat Vendicari. We moesten twee kilometer lopen om de flamingo's en hagedissen te spotten. Daarna gingen een aantal Nederlanders zwemmen in de zee. Bij het natuurreservaat was een oud gebouw waar vroeger vis werd bewerkt. Daarna bezochten we het centrum. Daar was altijd de vraag waar we naar toe gingen want de Italianen gingen daar pas kijken wat we gingen doen. Uiteindelijk hebben we een theater, een kerk en een soort van gemeentehuis bezocht. 
Daarna zijn we terug gegaan naar Canicattini Bagni waar we zoals gewoonlijk op straat hebben gehangen.
Thimo en Thijs

Vrijdag 23 maart
We waren allemaal rond 9:00 in Siracusa. Daar gingen we naar een Romeins theater en grotten, helaas waren ze op dat moment net bezig met het restaureren van het theater. Dit waren allemaal archeologische opgravingen. We zijn ook nog naar een grot geweest in een vorm van een oor en daar kon je een echo horen als je geluid maakte. Vervolgens hadden we vrije tijd en daarna gingen we weer terug met de bus naar huis. Om 19:00 uur hadden we een vaarweldiner met veel lekker eten en daarna hebben we de avond afgesloten met alle leerlingen in een bar.
Julia en Mieke


Zaterdag 24 maart
Op de laatste dag van onze geweldige week op Sicilië hebben we meegedaan aan een volleybaltoernooi. Nederland heeft 4 wedstrijden gespeeld, maar jammer genoeg hadden we niets gewonnen. 

Na de volleybalwedstrijden hebben we een groepsfoto gemaakt voor de lokale krant. Nadat we waren ingemaakt door de Italianen gingen we naar het huis van onze twins om onze laatste Italiaanse maaltijd te nuttigen en werden de koffers ingepakt. We moesten 2 uur op vliegveld zijn maar op het Italiaanse tempo was dit bijna niet mogelijk, daarom werd er weer de 180 km/uur in de auto aangetikt. Op het vliegveld hebben we afscheid genomen van de twins en na een vertraging van 30 minuten vlogen we terug naar Nederland. We zijn veilig aangekomen.
Mylan en AlexCastelvetrano

Zondag 18 maart
Zondagmiddag vertrokken we vanaf Weeze op weg naar Sicilië. We hadden een prima vlucht en werden hartelijk ontvangen door onze twins op het vliegveld in Palermo. Nadat we iedereen hadden begroet, op geheel Italiaanse wijze, vertrokken we ieders richting ons eigen gastgezin. 

Mijn twin Antonino en zijn ouders wonen in Salemi, een plaatsje 30km van Castellveltrano. Daar aangekomen werd ik hartelijk ontvangen door de familie van mijn twin en stond het eten al klaar. Na uitgebreid te hebben gegeten zijn we de plaatselijke bar ingegaan en ontmoette ik daar de vrienden van Antonino. De volgende dag gingen we met de bus naar de school in Castelvetrano. Op school werd de internationaliseringsweek geopend met een aantal filmpjes van Sicilië en daaropvolgend hebben we gedanst (die Italianen hebben blijkbaar overal een dansje op). Het middag programma bestond uit een bezoek aan een aan de kust gelegen plaatsje genaamd Mazala waar we heen gingen per trein. Eenmaal aangekomen hebben we een kerk en museum bezocht. Ook kregen we nog vrije tijd om het plaatsje verder te ontdekken. Rond 7 uur namen we de trein terug naar Castelvetrano om weer richting het gastgezin te gaan eten en nog een leuke avond te hebben. Ik heb het tot nu toe erg maar mijn zin en kan de grote verschillen in de cultuur erg goed merken.
Rens

Maandag 19 maart
Vandaag was de eerste echte dag in Sicilië en wat is het anders dan in Nederland! Vooral het op tijd komen is iets wat ze hier niet kennen.'S ochtends zijn we naar de school geweest en hebben we de Sicilianen kennis laten maken met Guus Meeuwis. 'S middags zijn we naar de plaats Mazara del Vallo geweest, hier hebben we Italiaans ijs geproefd en zijn we naar een museum geweest. Straks gaan we naar een feestje toe wat de twins hebben georganiseerd en dan zit dag 1 in Castelvetrano er al weer op!
Marieke

Dinsdag 20 maart
Vandaag was weer een vroege dag na een korte nacht. Om 9 uur op het plein van Castelvetrano (Sistema delle piazza) om de kerk daar te bekijken. Toen we binnen kwamen was het heel iets anders dan we hadden verwacht, geen grote beelden en houten banken maar hele moderne en frisse kunst. Na hier een tijdje gelopen te hebben gingen we naar een (echte) kerk. De kunstwerken waren super indrukwekkend en deels gemaakt van brood voor het Sint Joseph feest dat gepaard gaat met Vaderdag een typisch feest van Sicilië. Hierna mochten we in kleine groepjes een museum bezoeken over hoe de mensen en vooral de boeren hier vroeger leefden. Na een heleboel historie te hebben opgesnoven zijn we naar de school gelopen. Dit gebouw was vroeger een plek voor de monniken. Het gebouw zat daarom ook vast aan wederom een andere kerk. Nadat we ook die kerk hadden bezocht en de prachtige wandschilderingen hadden gezien, zijn we met de bus vertrokken naar Selinunte om de Parco Archeologico te bezoeken. Na hier een aantal uren gelopen en geklauterd te hebben zijn we allemaal weer terug gekeerd naar onze gast gezinnen.
Berit

Vandaag zijn we naar een aantal kerken en musea geweest. Ik weet de naam van de kerken niet meer, maar ik vond ze erg mooi en ze waren heel erg duur versierd. Ik vond het op zich best interessant om te zien, ondanks dat ik kerken en musea niet heel interessant vind. In één kerk was een of andere kunstvoorstelling met mozaïekkunst en een aantal schilderijen. Ik vond de mozaïek kunstwerken erg bijzonder want ik had nog nooit zoiets gezien.De schilderijen vond ik een beetje vaag, maar ook wel interessant.  We waren ook in een museum geweest en daar waren allemaal oude spullen te zien die in huis stonden of waar ze mee werkte op het land, ik vond het wel mooi om te zien maar het was niet heel indrukwekkend. Na dat we naar de kerken en musea waren geweest gingen we naar een school en daar hebben we wat gegeten en een rondleiding door de school gekregen. De school had in het midden gewoon openlucht wat ik wel wat vond hebben. Ik ben wel erg moe vandaag, aangezien we best vroeg op moesten en we waren gisteren laat thuis.
Emilio


Woensdag 21 maart
We moesten om 8 uur verzamelen bij school, alleen jammer dat de docenten van de Italianen later komen dan de Italianen zelf. De reis in de bus duurde ongeveer anderhalf uur. Toen we met de auto werden opgehaald vanaf het vliegveld in Palermo door de gastouders, duurde de reis maar 50 minuten. Rara hoe kan dat? Aangekomen in Palermo hebben we eerst een kathedraal bezocht, wat best indrukwekkend was, want zo’n grote kerk had ik nog nooit gezien. Toen kregen we vrije tijd waarin we ons wel hebben vermaakt. Daarna gingen we nog naar een archeologisch museum en een museum waar ze de geschiedenis van Palermo vertelden. Op de terugreis zaten alleen een andere Nederlandse jongen en ik in een bus vol met Italianen, Tsjechen en Nederlandse meisjes. Complete chaos dus! Verder was het een hele leuke, gezellige en vermoeiende dag. 
Philip

Leven in een gastgezin 1
Deze week woon ik bij Daria in het gezin, ze heeft hele lieve ouders en een zusje en broertje. Het gezinsleven hier in Italië is best anders van de het gezinsleven in Nederland. Ze gaan heel liefdevol en enthousiast met elkaar om, altijd knuffelen en kussen... Familie en vrienden zijn altijd welkom en ze ontvangen iedereen met open armen. In het begin is het allemaal nog een beetje wennen als je aankomt, maar je gaat je steeds meer thuis voelen en ze behandelen je echt als hun eigen kind. Ze kunnen bijna geen Engels maar met veel gebaren en af en toe een woordje Frans maken ze al heel wat duidelijk. 😜
Ze willen graag weten wat je vind van hun stad/dorp en van hun eten. Ze zijn heel geïnteresseerd in je en proberen van alles te vragen en je twin moet het maar vertalen. Bij mijn gastgezin eten ze van plastic bordjes! Lekker weinig afwas dus... We eten s’ ochtends veel zoete dingen, zoals cake, koekjes en fruit. Heel lekker maar niet echt gezond. 😉
De moeder van mijn twin is heel lief en verteld steeds dat ze mij en Ghazal zo knap vindt en ze noemt ons telkens ‘Princess’.👑
Haar vader is ook heel lief en maakt telkens grapjes en gebruikt rare stemmetjes zodat wij ook een beetje mee kunnen lachen! Haar zusje kijkt me telkens heel lief aan met haar puppyoogjes en lacht altijd lief naar me. En haar broertje, tja... die doet niet zo veel.😂 Ik slaap gezellig met mijn twin samen op een kamer, dit is totaal geen probleem en ze zorgen voor alles wat ik nodig heb! Het leven hier is dus wel anders maar wel heel erg leuk om mee te maken.
Julia


Leven in een gastgezin 2
In huis bij het gastgezin is het net een tikje anders dan bij ons thuis. Het gaat hier van ontbijten zonder borden naar avond eten met plastic borden en zo af en toe een normaal bord als ik geluk heb! Is voor hun allemaal zeer normaal en niks geks aan, maar ik heb toch liever gewoon een bord onder mijn toast gezien de kruimels en het opruimen er van. Verder is het heel erg gezellig en word ik met open armen ontvangen zodra we terugkomen van iets. De ouders van mijn twin spreken helaas geen Engels, maar in het Frans communiceren lukt nog wel redelijk. Komen we daar niet uit dat kan mijn twin het wel redelijk vertalen en is het wel te begrijpen. Komen we er dan nog steeds niet uit hebben we altijd het broertje nog die vloeiend Engels spreekt. Verder is het zeer gezellig en leuk en dat komt vooral door het kleine zusje van mij twin. Ze is echt het zonnestraaltje in huis en is echt heel lief voor mij en alle anderen! Wat ook voor mij wel een groot verschil is hier in huis, is dat alles rond om de keuken draait en ze verder eigenlijk niet veel in het huis komen. Helaas heb ik nog niet heel veel van het dagelijks leven van het gastgezin kunnen zien omdat we altijd op pad zijn. Verder is het hier dus heel leuk en zal het afscheid natuurlijk wel jammer zijn.
Sam

Leven in een gastgezin 3
Hallo allemaal, Ik ben nu 4 dagen in Sicilië bij de familie Suta (Suterra). Het is echt geweldig! Mijn twin heeft 2 kleine zusjes, 1 zus en z’n oma (zij heeft me de Italiaanse taal een beetje laten begrijpen). Ze zijn allemaal helemaal gek op me. En dan mijn gastouders niet te vergeten, dat zijn hele aardige mensen en geven me bijna alles. Elke dag als ik thuis kom liggen er weer handdoeken klaar op m’n voor de tweede keer opgemaakte bed. Elke avond kan ik niet meer lopen door de hoeveelheid (lekkere) eten dat ik voorgeschoteld krijg. Mijn twin doet aan voetbal en heeft me meegenomen naar z'n training die ik ook mee mocht doen. Het is een vooral leuke en leerzame week, die ik niet snel meer zal vergeten. 
Groeten van uit Menfi,
Maxwell

Donderdag 22 maart
Vandaag konden we uitslapen, want we hoefden pas om 10:30 met de bus weg naar een manege van 1 van de Italiaanse begeleiders. Daar konden we volleyballen of voetballen met een lekker muziekje erbij of een stuk gaan wandelen in de omgeving. Na een tijdje te hebben gesport, gingen we barbecueën. We kregen een broodje met worst. Nadat we dit op hadden, gingen we weer verder met spelletjes en voetballen. Om 16:00 werden we weer opgehaald door de families en naar huis gebracht.
Declan
Al de hele week is het qua weer afzien in Castelvetrano en omgeving. Koud en nat. De Italianen hadden het programma van deze (sportieve) dag gecanceld vanwege de verwachte regenval. Er was een plan B bedacht, dat vroeg om veel flexibiliteit van de leerlingen. Wij zijn trots op hoe sportief ze dat hebben opgepakt!

Eetgewoonten
De eetgewoonten hier in Sicilië zijn soms heel anders dan in Nederland, pizza, pasta, maar je krijgt ook vaak dingen te eten die we ook in Nederland hebben. Zo kreeg ik laatst gewoon aardappels met vis. 
Ik eet elke avond rond half 9, met het hele gezin aan tafel: vader, moeder en broertje. Zij eten veel meer en ook sneller. Ik ben altijd de laatste die klaar is. ‘s Ochtends ontbijt ik alleen met mijn twin aan tafel. Ze ontbijten nooit hartig maar altijd ZOET: koekjes, cake, chocoladebroodjes, chocolade. Bij het ontbijt gebruiken ze geen borden, maar een servetje. Mijn twin zelf ontbijt niet. In de ochtend smeert ze ook alvast mijn boterham voor in de middag. Het brood lijkt een beetje op dat van in Nederland, maar dan veel droger. En alles wat we meekrijgen maar niet lusten, wordt gevoerd aan de ‘Flo’s’ (zwerfhonden die overal lopen)....
Sanneke

Vrijdag 23 maart
We moesten om 8:30 weer bij school verzamelen. Natuurlijk ook een kwartiertje wachten op de leraren... Na een lange reis in de bus kwamen in Marsala voor (weer) een leuk museum bezoek over schepen en potten.😂
En daarna gingen naar de zoutvelden, wat heel mooi was! Maar helaas gingen we niet naar binnen omdat de tickets van 2.50 te duur waren…
Verder hadden we free time in de stad, dus lekker tijd om te shoppen maar helaas gingen de winkels hier van 1 tot 4 dicht en wij moesten om 3 uur al gaan... dus dan maar lekker eten.🍝 We zijn ook nog even naar de zee geweest. (voor die mooie insta foto’s natuurlijk😜) 
Later op de dag gingen we met de bus de bergen in. Super mooi landschap. 😍 en helemaal boven in het dorpje hadden we vrije tijd en jaah dat gebruiken we weer voor foto’s maken he !😉😂  
En om half zes gingen we weer richting thuis, gezellig ander half uur in de bus zitten . Maar....  toen kregen we een telefoontje dat we iemand vergeten waren...😂 dus lekker 25 minuten terug rijden. Blijkt dat hij op de wc zat toen we weg reden😂. Maar na een langeeeee reis is de 5e dag ook weer voorbij! (Bijna dan, ‘s avonds nog met z'n alle eten👌)
Ps: Stan werd bijna aangevallen in stad door een man met een stok en wou dat graag delen.😂😉
Ghazal

Internationalisering
Ik heb tot nu toe in deze week geleerd, dat wij het in Nederland heel goed hebben. Wij hebben betere woningen van betere kwaliteit, maar ook betere wegen, verkeersregels en beter onderwijs. Wat mij is opgevallen hier in Sicilië is dat ze heel makkelijk over dingen denken: als je te laat komt is dat heel normaal en niet erg. Wat mij ook wel verbaast is dat het heel normaal is dat hier overal zwerfhonden rondlopen. En dat er overal langs de wegen bergen met afvalzakken liggen, waardoor de omgeving er niet schoon uitziet. Wat ik ontdekt heb is dat het lastig is om te communiceren als het gezin bijna geen Engels kan. Maar met gebaren en Google Translate lukt het wel. Hier in Castelvetrano hebben ze heel veel oude gebouwen en huizen die erg op elkaar lijken. Je ziet bijna nergens een modern gebouw en de straten zijn ook heel erg smal. Toch rijden ze door deze straten veel te hard en is het wel gevaarlijk, want ze dragen ook geen gordels. Ik vind dat het overdag altijd super gezellig is met de Nederlandse groep. De Italianen spreek je meer thuis dan overdag, want dan zijn zij ook met hun eigen Italiaanse groep vrienden. De Italiaanse gezinnen zijn erg gastvrij. Ze willen vooral dat je een week hebt om nooit te vergeten en proberen het je zo veel mogelijk naar je zin te maken. Ik vind het tot nu toe een erg mooi land met mooie palmbomen en typische Italiaanse straatjes. Maar ik zou er niet op vakantie gaan, omdat er naast musea en kerken niet veel activiteiten zijn. Al met al een gezellige week!
Tatum 

De Italiaanse cultuur
Het eerste wat mij opviel aan de Italianen is dat ze elkaar allemaal een kus op hun wang geven als ze elkaar zien... dit zorgde al gelijk voor een leuk misverstand, toen ik bij Francesco thuis kwam.😅
Ook is iedereen hier altijd te laat inclusief de docenten. (waar ik wel aan kan wennen.) O ja over de Italiaanse docenten gesproken: die waren gisteren een leerling vergeten op een berg omdat tellen hier niet nodig is?😂🇮🇹 Gelukkig reed onze bus op de Italiaanse manier (met lak aan de snelheidslimieten zoals iedere Italiaan) naar boven en waren we er ineens supersnel....
Ik vind de Italiaanse cultuur best wel fijn. Iedereen is heel aardig en ze gunnen elkaar heel veel. Voor mij leek deze week één grote gecontroleerde chaos, maar blijkbaar werkt het zonder regels ook. Alles fikst zich vanzelf hier. Net zoals de sportdag: we werden gedropt op een veldje met een paar ballen en dat was het. Maar op de een of andere manier weet iedereen zich prima te vermaken. We zijn zelfs een uur nadat de docenten weg waren pas gegaan, omdat het zo leuk was. En juist dat alles zich vanzelf wel fikst maakt het hier zo leuk. Het lijkt alsof alles kan en niks is te gek.
Luuk

Zaterdag 24 maart
Vandaag stond er een vrije dag op de planning. Gisteravond hadden we een huisfeest bij iemand van de Tsjechen, dus het was fijn dat we konden uitslapen. Als lunch gingen we met een aantal van de groep naar de MC Donalds, dat was weer eens vertrouwd eten. Daarna gingen we naar een soort winkelcentrum, maar er waren niet echt bekende winkels zoals de H&M of ZARA. Maar dat was wel gezellig. Daarna ben ik samen met Sanneke, een andere onbekende Siciliaan en onze twins naar het huis van een Siciliaan van de Tsjechengroep geweest. Daar hebben we spelletjes gespeeld en ons verveeld. Er werd voorgesteld om even te gaan shoppen in Castelvetrano, waar we uiteindelijk geen één winkel zijn binnengegaan. Toen werd mijn twin opgehaald en zouden wij gaan eten in een pizzeria. Nadat we twee keer dezelfde straat hadden afgelopen bleek het aan de overkant te zijn vanaf waar we begonnen. Vanavond gaan we met de groep nog naar de disco, dus we hopen op een leuke afsluiter.
Renske

Vandaag begon de dag laat. Het was familiedag en we konden eindelijk echt uitslapen. Terwijl we beiden tot 10 uur in bed bleven, besloot ik te gaan douchen en klaar te maken voor de dag. Ik vroeg naar de planning. We zouden met de hele groep iets gaan doen, maar dit ging niet meer door dus was het tijd voor een noodplan. MAC Donalds was het adres. Terwijl we daar lunchten met een deel van de groep kwam de rest ook aanschuiven. Het was nu rond 14:00 en we besloten mee te gaan naar het overdekt winkelcentrum. Hier hebben we rond gekeken met een groepje mensen. Zoals wij Nederlanders zijn was het natuurlijk: ’Kijken, kijken en niet kopen.’ Ondertussen was het alweer tijd om terug te gaan. Samen op het scootertje met mijn twin reden we richting huis. We passeerde een auto en werden aangehouden door de politie. Gabriele begon te blozen en was bang. Maar hij had geluk. De politieagent was een vriend van zijn vader. Hij mocht doorrijden en kreeg geen boete mee naar huis. We kwamen thuis, omdat mijn twin moest leren. Maar het leren kwam er niet van. We gingen samen gamen. Gabriele vertelde me:’ This week went fast, too fast’. Toen werd het 19:00 Gabriele’s vader kwam thuis van werk met pizza. Want het was niet zomaar een normale zaterdag, het was pizza zaterdag! Nadat we onze buikjes vol hebben gegeten was het alweer 20:45. Ik vroeg naar de planning van vanavond en dat was naar de disco. Rond 22:30 gingen we hierheen.
Stan

Vandaag hebben we een vrije dag met de familie. Ook onze laatste dag hier in Castelvetrano. Doordat we een vrije dag hebben konden we uitslapen. Met de lunch gingen we met een groep Italianen en Nederlanders naar de MC Donalds, daarna gingen we naar het winkelcentrum hier in Castelvetrano. Er waren niet veel winkels, maar het was wel gezellig met de groep. Daarna ging ik naar de volleybalwedstrijd van mijn twin. Ze heeft 3-0 gewonnen en haar team was heel goed. Na de wedstrijd heb ik patapizza gegeten wat heel lekker was. In de avond maken we er een leuke laatste avond van samen met de hele groep.
Jasmijn

Wist je dat.......

 • Sicilianen nooit op tijd zijn? Als we om 9 uur ergens moeten zijn, gaan we pas om 10 over 9 weg van huis.
 • de lijnen op de snelweg slechts voor versiering zijn?
 • ze verkeersregels hebben, maar zich daar niet aan houden? Scooters komen overal tussendoor en ze rijden 150 km/u waar je 60 km/u mag.
 • in Sicilië de mensen niet zo goed Engels kunnen als wij?
 • in Sicilië men pas rond 9 uur eet, terwijl in Nederland 7 uur al laat is?
 • de scholen van Sicilië er heel anders uit zien dan het Ulenhof? Het zijn oude gebouwen.
 • musea heel belangrijk zijn voor de Sicilianen?
 • ze vooral geïnteresseerd zijn in archeologische vondsten?
 • we 6 musea hebben bezocht, maar dat er geen enkele geschikt was voor CKV?
 • er veel olijfbomen zijn op Sicilië?
 • veel straathonden lopen op de straat? (En dat wij die állemaal Flo noemen!)
 • er veel afval op straat ligt, omdat de vuilnismannen protesteren?
 • de vuilnismannen in Palermo wel langskomen?
 • ze elkaar altijd een zoen geven al ze aankomen of weggaan?
 • alle Italiaanse docenten Antonella heten?
 • zij niet zo goed kunnen organiseren?
 • Mevrouw De Bundel en Mevrouw Froon in de kou zitten en dat er geen water uit de douche/toilet komt?
 • er Tsjechen lopen met blauwe haren en elkaar de hele tijd leeg zuigen?
 • bier hier nog gebrouwen moet worden?
 • Italiaanse leraren nog later komen dan hun leerlingen?
 • Jasmijn vogelpoep in haar haar had?
 • in veel gastgezinnen na het eten geen afwas gedaan hoeft te worden, omdat alle plastic bordjes en bekertjes rechtstreeks de afvalbak in gaan?
 • de meeste Italianen een druiprek in het kastje boven de gootsteen hebben om tijd en theedoeken te besparen?
 • de leraressen worden aangesproken met professoressa?
 • Youp nog zat te ontbijten toen de anderen al onderweg waren naar het vliegveld van Palermo?
 • de Italiaanse mama's de kinderen voorzien van allerlei lekkers zodat ze niet verhongeren.
 • Philip koekjes voor heel Sicilië mee heeft gekregen naar het vliegveld?
 • Silke rijstballen gevuld met babyvoer heeft gegeten.
 • Marieke een soort Siciliaanse gepaneerde visballen met een rode gehaktsaus heeft gegeten?
 • Silke en Marieke dat niet echt lekker vonden?
 • Italianen smakken?
 • er vele tranen vloeiden op het vliegveld?
 • onze vlucht (zoals alles op Sicilië) ruim een uur te laat vertrok?
 • wij een hele gezellige groep hadden?
 • het in vele opzichten een onvergetelijke en leerzame week was? :)

Mottola

Zondag19 maart t/m woensdag 21 maart
Na een vlucht van twee uur kwamen we aan en is iedereen naar zijn gastgezin gebracht. Op de eerste dag zijn we naar Alberobello geweest dat bekend staat om zijn Trulli’s, heel erg mooi! 

De maandag brachten we door op de school en werd de exchange week officieel geopend met een ceremonie. Gisteren hadden we ons eerste uitstapje naar Policoro. We hebben daar een dag vol sport gehad in de bossen. We eindigde met een rondje fietsen langs het strand. Een erg leuke maar vermoeiende dag. Vandaag (woensdag) gaan we naar Taronto wat bekend staat als de stad van de twee zeeën. De rest van de week brengen we door op school en gaan we nog naar Bari. Het eten hier is heerlijk maar het is wel heel erg veel. Nou dat was het wel. Wij genieten hier nog even en dan zien we jullie snel.
Groetjes uit Mottola


Nantes 

Een aantal hobbelwegen, busritjes en kooklessen verder en we hebben het nog steeds naar ons zin hier in Nantes. De leraren worden flink in de watten gelegd op hun logeerboerderij naast een wijngaard. Dat is dan ook een van de plekken die we bezocht hebben deze week. Naast het bezoeken van de wijngaard, hebben we de Fransen ook even laten zien hoe je met bowlen kon winnen. Althans, Luuk en Thom stonden ver aan kop. 

Vele crèpes, chocolade koekjes, stokbroodstukjes, pasta salade’s en flesjes drinken dat volgens Sam naar kersensnoepjes smaakt, worden in onze broodtrommeltjes gestopt om dag mee door te komen. En als je denkt dat dat allemaal nog niet genoeg is, dan krijg je ‘s avonds ook nog een grote maaltijd voor je neus geschoven. Eerlijk is eerlijk, het is wel allemaal heerlijk!
Groetjes vanuit Frankrijk


Nyíregyháza 

Zaterdag 17 maart (en een heel klein beetje zondag)
Om 12:15 moesten we in Doetinchem verzamelen. De reis naar Eindhoven duurde 1,5 uur, het weer in Nederland was niet het beste weer. Maar vergeleken met hier is het goed te doen in Nederland. Het vliegtuig in Eindhoven was een Hongaars vliegtuig, met alleen maar Hongaren en een groep Nederlandse studenten. De veiligheidsinstructies waren in het Hongaars, wat niet meehielp voor het vertrouwen in het vliegen. De vlucht verliep snel, zonder al te veel turbulentie. Aangekomen in Hongarije sneeuwde het. We werden opgehaald met een busje van de school. Aangekomen op school werden we opgehaald door de twins; mijn twin in een 'luxe Mercedes' voor Hongaarse begrippen. Wat mij erg opviel is het verschil tussen rijk en arm, er is geen middenklasse. Na zo'n lange reis wil je het liefst slapen. Op zondag mochten we uitslapen en hebben we met onze families leuke dingen gedaan in en rondom Nyíregyháza.
(Toevoeging van de docenten)
Wat Coen er niet bij heeft verteld dat hij zijn ID-kaart thuis onder het kopieerapparaat had laten liggen en dat bij aankomst op Eindhoven Airport dit pijnlijk duidelijk werd. Met als gevolg bezoekjes aan de douane, nieuwe pasfoto’s laten maken, erachter komen dat beide ouders toch echt aanwezig moesten zijn bij de aanvraag van een nooddocument enz. 
Maar ondertussen was zijn moeder zonder dat wij het wisten direct met de ID-kaart in de auto gesprongen richting  Eindhoven (waarvoor veel dank). Zij kwam 10 minuten voor de uiteindelijke vluchttijd aangesneld waarbij wij de pas hebben gegrepen en een sprint hebben ingezet. Het vriendelijke grond personeel was al op de hoogte van onze last minute check-in, zodat wij langs alle rijen mochten rennen.. men zegt zelfs dat Coen over hindernissen van een meter hoog is gesprongen als een volleerd hordeloper. Helaas zijn er geen beelden van. Eind goed, al goed dachten we... maar blijkbaar was een medeleerling die zorg droeg voor Coen’s reserveschoenen, #mick (Coen mocht zijn koffer niet meenemen i.v.m. de afwezigheid van zijn ID-kaart en had medeleerlingen gevraagd zijn spullen in de handbagage te doen) deze vergeten bij de bagagecheck. Deze liggen nu keurig te wachten op hem bij terugkomst in Eindhoven...
Ook al was het kantje boord, bloed zweet en tranen, iedereen zat uiteindelijk in het vliegtuig richting Hongarije.

Maandag 19 maart
Vandaag was de eerste dag dat we naar school gingen. Ik moest al om 5:30 opstaan omdat we om 8:00 op school moesten zijn, maar omdat de trein vertraging had door de sneeuw waren mijn twin en ik een uur te laat. We begonnen met een Hongaarse les, waar we allemaal verschillende Hongaarse woorden en uitspraken moesten leren. Daarna hadden we een pauze van 30 minuten. 
Na de pauze hadden we een quiz over Hongarije. Na de quiz kwamen er twee Hongaarse leerlingen om ons een Hongaars liedje leren zingen, natuurlijk was het erg moeilijk. Toen hadden we weer pauze en gingen we geld pinnen, ze hebben hier namelijk geen euro's maar forint. Ook zijn we nog naar een Lutherse kerk geweest waar meneer Zweerink nog even orgel heeft gespeeld. 
Daarna hadden we nog een kleine presentatie over wat we morgen gaan doen, we moesten alleen nog maar een paar foto's maken wat uiteindelijk nog uitliep tot een sneeuwgevecht. Oja, op de meeste wc's hier zit geen slot, best raar.
Timo

Dinsdag 20 maart
Vandaag zouden we Lillafüred gaan. De dag van Evelien begon al soepel. In de auto naar school bleek er toch te veel sneeuw op de weg te liggen om 100 km/u te rijden en daardoor kwamen we met een auto tegen een hek aan (geen gewonden). Eenmaal op school bleken de leraren nog niet aanwezig te zijn, voor de 2e keer te laat!. Toen gingen we met de bus richting het stadje. Daar konden we nog een uur wachten omdat de Hongaarse leraren wél rekening hadden gehouden met het weer. Na het wachten gingen we naar een grot waar we stalagmieten en stalactieten konden bekijken. Daar hebben we een eerder geoefend liefdeslied gezongen. Onderweg naar de waterval brak er een sneeuwballengevecht uit. Dit vond echter niet iedereen even leuk. Na een paar foto's te maken gingen we met de bus naar het kasteel. Dit vonden wij echter niet een al te interessante plek dus hebben we eerst genoten van de Hongaarse eetcultuur en daarna hebben we in de balzaal gezeten. Op moment van schrijven zitten we in de bus terug naar Nyíregyháza.
Evelien en Daniëlle

Woensdag 21 maart
Dit is de eerste dag dat er zon aanwezig is. Ondanks de zon is er nog steeds f#*#*ng (censuur door redactie) veel sneeuw en is het nog steeds veel te koud. Maar toch iets positiefs: vandaag is iedereen netjes op de weg gebleven en is niemand tegen een hek geknald. We beginnen met een korte presentatie (over Debrecen Red.) 

Daarna gaan we  eindelijk iets doen: knutselen met wc-rolletjes, lege flessen en kartonnen dozen. Wat erg knap is, aangezien ze hier bijna nooit wc-papier hebben.
Na dit gepresteerd te hebben op de catwalk, gingen we naar een of ander vaag (red. gemeentehuis van Nyíregháza) gemeente huis en daar was er een man die geen Engels kon (red. De vice-burgemeester) en meerdere keren naar binnen en buiten ging reclame te maken, zodat mensen op hem zouden gaan stemmen. (Daar heeft de redactie overigens niets van gemerkt. Hij poogde de auteurs en andere leerlingen iets bij te brengen over deze prachtige stad, maar blijkbaar werd dit anders geïnterpreteerd) Daarna werden we losgelaten en gingen we eten in het winkel centrum en we bereiden ons voor op morgen (red. De trip naar Debrecen)
Liefs Julia en Eline 

Donderdag 22 maart
We begonnen de dag weer goed hoor. Mick’s tas was namelijk vies geworden en in de wasmachine gegaan! Maar ja Mick het pech dat zijn paspoort erin zat... we gingen naar school en wie mochten er weer staan in de bus.... MICK!!! Das geen pretje, elke dag lang staan in de bus naar school. Dus het begon al weer lekker.. we kwamen op school en de bus was weer te laat... Maar ja ook natuurlijk was Marten weer te laat samen met zijn twin. Later toen we aankwamen gingen we naar een universiteit. Toen we daar waren hebben we rondgekeken en moesten we alweer gaan! Ondanks deze tegenvaller toch nog lekker zonnetje! Toen gingen we naar een stadion! Daarna weer in die bus! U begrijpt dat bussen mij niet goed gezind zijn deze week. Maar ja dit kon de pret niet drukken en we gingen naar een grote kerk. Daar gingen we met al onze twins naar boven en natuurlijk had Ik Mick, zware hoogtevrees en moesten we via een smalle trap en hij was toch wel wat bang. Toen we daar klaar waren gingen we lekker eten en niks doen! Marten, Coen en hun twins gingen toen een andere weg en was het lekker rustig. In de bus naar huis gaf Geertjan mij de beschikking over zijn powerbank, zodat ik dit prachtige verhaal kan typen. Dit was mijn prachtige dag verslag.. vanuit de bus ergens tussen Debrecen en Nyíregháza. 
Lieve groeten van the one and only Mick

Vrijdag 23 maart
Vandaag was er weer een programma op school. De dag begon al goed, want Marten kwam vandaag wel op tijd. We begonnen de dag met het maken van een konijn voor Pasen. (zie foto) Niet iedereen had hier evenveel zin in, maar er zijn een paar mooie creaties uitgekomen. 
Vervolgens hadden we 20 minuten pauze. 
Na de pauze stond er dansen op het programma, maar ik had geluk dat ik met mijn twin naar de dierentuin ging waardoor we met het dansen 'helaas' niet mee konden doen. Voor de middag was geen programma, iedereen had dus een vrije middag. Voor vanavond is er een gezamenlijke afsluiting op school (Het zogenoemde Farewell Diner). We gaan daar met zijn alle eten, en we sluiten daarmee deze leuke week af.
TwanContactpersoon

H. Kremer
h.kremer@ulenhof.nl