toneel
Bij een toneelstuk zien we alleen de spelers. Maar achter de schermen en tijdens de voorbereiding werken er nog heel veel andere mensen mee.  Er vindt intensieve samenwerking plaats vanuit vele disciplines. Met veel passie en plezier werken creatieve, handige en verantwoordelijke leerlingen uit allerlei klassen met elkaar samen om een kwaliteitsvoorstelling neer te zetten. Ieder met zijn eigen specialiteiten en eigenaardigheden. Met waardering voor elkaar.

Om een goede voorstelling te maken ben je sterk afhankelijk van elkaar. Je leert andere vaardigheden ontwikkelen dan tijdens de meeste 'gewone' lessen en je krijgt te maken met een ander soort verantwoordelijkheid in de school.  Verantwoordelijkheid voor het schoolgebouw waar je speciale activiteiten organiseert, de materialen en voorwerpen die je daarbij gebruikt, maar vooral voor de voorstelling en daarmee voor elkaar.

Leerlingen die mee hebben gedaan ervaren deelname vooral als saamhorigheid en plezier met de groep. Een groep die positief met elkaar omgaat en waar je je thuis kunt voelen, ongeacht of je oudere- of jongerejaars bent of in welke klas je zit.

Coördinator toneel
P. van Haselen
p.vhaselen@ulenhof.nl


KAFKA 2.0 (2017)

100 jaar na Franz Kafka spelen wij KAFKA 2.0. Er wordt in onze voorstelling niet een specifiek stuk of verhaal van Kafka gespeeld, maar het wordt een voorstelling over het Kafkaïaanse levensgevoel en de invloed daarvan op de levens van mensen.

De individuele hoofdpersonages worden ‘vermalen’ door een bureaucratie, die mensen zelf creëren en in stand houden. Een vervreemdings thematiek die te vergelijken is met de thematiek die Charley Chaplin in ‘Modern Times’ (1936) en Fritz Lang in ‘Metropolis’ (1927) neerzetten.

We zijn aan het werk gegaan met dit meest kenmerkende van Kafka’s hele oeuvre: de beklemmende sinistere sfeer waarin het individu het moet opnemen tegen ongrijpbare machten. We maken de verbinding van de Kafka uit de 20ste eeuw (‘die zwanziger Jahre’) en de huidige postmoderne tijd, waarin (digitale) systemen het opnieuw voor het zeggen lijken te krijgen, of zelfs al hebben.

Het wordt een ongemakkelijk, duister sprookje, een soort absurde nachtmerrie met veel beeld- en bewegingsscenes, maar ook teksten van Kafka zelf.
In het neerzetten van ‘het systeem’ volgen we Kafka maar we zetten er wel wat tegenover: ‘de kracht van het collectief’.


Gek van Hamlet! (2016)

Gek van Hamlet! (2016)

Hamlet, een toneelstuk geschreven door William Shakespeare, laat ons meeleven met de wraakgevoelens van de gelijknamige hoofdpersoon. Het stuk gaat over de geest van Hamlets vader, die ’s nachts rondspookt in het kasteel waar Hamlet woont.

Op een avond staat Hamlet oog in oog met de geest... "Wat ik je nu ga vertellen, Hamlet… Je bloed gaat ervan koken. Je krijgt kippenvel! Je kunt nooit meer slapen!’’