begeleiding en ondersteuning
Misschien vind je de stap naar het middelbaar onderwijs best spannend. Dat is niet zo vreemd, want er verandert ook een heleboel. Je krijgt nieuwe vakken en voor elk vak een andere leraar, je eet tussen de middag niet meer thuis en je kent vast nog niet alle kinderen bij wie je in de klas komt. Gelukkig sta je er niet alleen voor.

De mentor
Gelukkig is er een speciale meester of juf die is aangewezen om je te begeleiden en te helpen als dat nodig is: de mentor. Dat is een leraar die jou in één van de schoolvakken lesgeeft. Bijvoorbeeld Engels of wiskunde, maar die ook twee lesuren aan begeleiding besteedt.
In die uren leer je praktische dingen zoals je huiswerken plannen en leren leren, maar er is ook veel tijd voor fijne dingen zoals met elkaar een klassenfeest organiseren.

Steunlessen
Iedereen is uniek. En iedereen heeft sterke en minder sterke kanten. Op school blijkt soms, dat je moeite hebt met een bepaald vak. Je kunt dan extra lessen, steunlessen, krijgen voor dat vak. De leraar legt het dan nog eens een keertje uit en oefent met je.

Dyslexie en faalangst
Soms kun je wel wat extra hulp gebruiken. Bijvoorbeeld omdat je dyslectisch bent of omdat je iedere keer zo zenuwachtig wordt bij een repetitie of een gymles dat het lijkt alsof je alles vergeten bent. Dan kun je altijd bij je mentor terecht. Maar soms vind je mentor het belangrijk dat je ook kennis maakt met iemand in de school die jou met je specifieke probleem kan helpen. Op school werkt een heel team van gespecialiseerde mensen die jou een duwtje in de rug kunnen geven of je handige tips kunnen geven.